Меркел: Борбата за една по-силна Европа си струва!

Решението за Брекзит и победата на проевропейските партии над популистите на изборите във Франция и Холандия тази година промениха възгледите ми

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес пред избиратели, че решението на Великобритания да напусне ЕС и изборът на Еманюел Макрон за френски президент са променили виждането й за евросъюза, като допълни, че борбата за една по-силна Европа си заслужава, предаде Ройтерс.
Коментарът на Меркел, направен в реч в германския балтийски курортен град Цингст два месеца преди парламентарните избори, подчертава решимостта й да задълбочи европейската интеграция, ако бъде избрана за четвърти път за германски канцлер.
По думите й членството в ЕС е една от най-силните страни на Германия. Меркел отбеляза, че решението за Брекзит и победата на проевропейските партии над популистите на изборите във Франция и Холандия тази година, са променили възгледите й.
За мнозина, включително за мен, нещо се промени, когато видяхме, че британците ще напуснат ЕС, когато се притеснявахме за изхода от изборите във Франция и Холандия, отбеляза Меркел пред присъстващите.
Тя призна, че ЕС далеч не е перфектен и че Брюксел понякога е прекалено бюрократичен.
Но през изминалите няколко месеца разбрахме, че Европа е повече от просто бюрокрация и икономически правила, че Европа и съвместното съжителство в ЕС имат нещо общо с войната и мира, че десетилетията мир след Втората световна война щяха да бъдат немислими без Европейския съюз, заяви Меркел.
Много хора в миналото приемаха ЕС и неговите предимства за даденост - като свободата на словото, на вероизповеданието и на пътуването, каза Меркел, която е израснала в Източна Германия.
Всичко това го няма в много кътчета по света. И затова си заслужава да се борим за тази Европа, подчерта Меркел.
Германският канцлер каза, че е отворена за предложения за укрепване на единната валута чрез създаване на поста министър на финансите на еврозоната, който ще контролира общ бюджет за инвестиции и трансфери, предназначени да помогнат на страни членки да смекчат влошаването на икономическата ситуация.