Министърът на туризма Николина Ангелкова откри закрита ледена пързалка в Кранево

Тя се намира в новия комплекс „Терма ЕКО”

 Уникална за България и Европа закрита ледена пързалка с олимпийски размери бе открита с официална церемония в Кранево – на брега на Черно море, съобщава „Фокус”. На тържествената церемония присъства министърът на туризма Николина Ангелкова. Ледената пързалка, която е третата подобна в света - след тези в Сочи и Дубай, се намира в новия комплекс „Терма ЕКО”, част от който е и петзвезден хотел. В новата придобивка вече тренират състезатели от различни страни, които зарадваха със своите изпълнения присъстващите на церемонията. За обработката на леда е закупена ролба на стойност над 200 000 евро. Тя е предпочетена заради работата й на ток, което е възможно най-щадящо за околната среда и природата. Топлият въздух, който се отделя при работата на климатичната система на пързалката, се използва за подгряване на открития и закрит басейни с олимпийски размери, които също са част от спортния комплекс. Той включва още зала за художествени тренировки, терени за игра за различни спортове, както и специализиран фитнес център и отделение за рехабилитация на спортисти и гости. Част от петзвездния хотел, на чиято територия е уникалното спортно съоръжение, е обзаведен и оборудван за деца. Специално за подрастващите на място ще бъде осигурен и лекарски екип с 24-часов режим на работа. 
Инвестицията е на стойност над 50 млн. евро, а инвеститорът преди дни дари на Община Балчик асфалтов път на стойност 400 000 евро. Туристическо-спортният комплекс осигурява трудова заетост на десетки българи. Собствениците обещават време, в което достъп до ледената пързалка ще имат освен състезатели и гости на петзвездния им хотел, и варненци, и добричлии. При наличие на интерес те биха могли да осигуряват и транспорт до пързалката. Амбицията им е туристическо-спортният комплекс да бъде полезен за обществото, като се превърне в място за отдих и спорт за представители на всички възрасти.
Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че изградената материална база съчетава морски, балнео, СПА, конгресен, спортен и други видове туризъм и е нагледно доказателство за най-актуалните тенденции за устойчивото развитие на сектора, както и привличането на висока категория потребители. Министърът припомни, че тази мащабна инвестиция се осъществява след проучване на важни за входящия ни туризъм пазари: руски, скандинавски, австрийски, чешки и др. През последните години тези дестинации бележат значителни ръстове и интересът на потребителите към България от тях се засилва. Страната ни има потенциала да бъде сред топ дестинациите за СПА и балнео услуги в Европа благодарение на изобилието си от лечебни минерални източници. С огромното си богатство от близо 600 находища с 1 600 извора, медицинска кал, лековит торф и билки България заема втора позиция по тези природни ресурси след Исландия, допълни Николина Ангелкова.
Общият проект се осъществява в три етапа, като вторият, който приключва тази година, включва комфортна хотелска част, луксозни вили, водни съоръжения с минерална вода, заведения за развлечение и хранене, спортни площадки, басейн с олимпийски размери и закрита ледена пързалка с много високи стандарти. Първият петзвезден хотел в комплекса, който е пуснат през началния етап на инвестицията, спечели отличието на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за балнеохотел за 2014 година в своята категория, което е признание за високото качество на обслужването. Много перспективен е и третият етап на инвестицията, който ще стартира през 2018 година с изграждането на „ЕКО Терма спорт”. Той включва модерни корпуси за подготовка и възстановяване на отбори и други специализирани съоръжения за активен отдих, стана ясно на церемонията.