Захариева: Единственият път пред Западните Балканите е европейската перспектива

По официални данни българската общност в Унгария наброява 6000 души

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Брюксел с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, предаде пресцентърът на МВнР.

Двамата обсъдиха двустранните отношения, възможностите за по-задълбочено сътрудничество в енергетика и икономиката, както и перспективите пред Западните Балкани.

Захариева и Сиярто подчертаха, че трябва да се ускори работата по регионалните енергийни проекти, коeто да позволи диверсификация не само по маршрутите, но и по източниците на доставка. Европейската комисия вече подкрепи българската инициатива за газовия хъб "Балкан", който да допринесе за изграждане на конкурентен и либерализиран газов пазар. Вицепремиерът Захариева направи преглед на плановете за изграждане на интерконекторни връзки и терминали за втечнен газ в региона.

Двамата министри обсъдиха и взаимодействието си по отношение на Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година и на унгарското председателство на Вишеградската група от 1 юли 2017 година за 12 месеца.

"Единственият път пред региона е държавите да получат европейска перспектива", изтъкна Захариева. Европейският път на Балканите е приоритет и на унгарското председателство на Вишеградската група, и на Българското председателство на Съвета на ЕС.

По отношение на миграцията министър Захариева изтъкна, че това е проблем за целия съюз и изисква общоевропейски решения, за които България настоява още от 2013 г.

Министър Сиярто изтъкна отличните отношения в полето на бизнеса между Будапеща и София. Унгария е сред важните икономически партньори на България и е в топ 10 на чуждестранните инвеститори с 1114,5 млн. евро преки инвестиции за периода 2002-2017 г., като стокообменът за 2016 година е 1 388,0 млн. евро.

По официални данни българската общност в Унгария наброява 6000 души и е едно от 13-те официално признати малцинства в страната.