1800 пожара от началото на годината у нас

Спасените хора от пожари от началото на годината са 750

Ранените са над 200, а загиналите - 88. Това съобщи пред БНТ директорът на пожарната главен комисар Николай Николов. По думите му, въпреки валежите опасността от пожари в горите остава. "Пламъците, които бушуваха в гората край Кресна през почивните дни вероятно са предизвикани от изхвърлена цигара", коментира Николов.

Гл. комисар Николов заяви, че спасените хора от пожари от началото на годината са 750. Той отбеляза, че основните жертви в пожарите са възрастни и трудноподвижни хора, както и хора от т.нар. „рискови малцинства“. "Затова се опитваме лично да влезем в техните домове - чрез социални служби и религиозни организации", добави Николов.

Той заяви, че опасността от пожари в България остава висока, въпреки че последните дни има чести валежи. "Трябва да сме внимателни - да спазваме указанията на властите като пожарната, горските стопанства. Видим ли пожар, веднага трябва да се обадим на 112", обясни гл. комисар Николов.

По случай деня на служителите от гражданската отбрана Николов припомни, че днес празнуват всички служители, които допринасят за безопасността на населението - медици, полицаи, пожарникари и доброволци. Той заяви, че е въпрос на икономическа и експлоатационна ефикасност дали пожарната и полицията да притежават собствена летателна техника.

"Към момента е по-евтино за държавата хеликоптерите да са в Българската армия и на тях да се обучават военните пилоти, а когато е пожароопасения период те да ни помагат. В момента колегите от ВВС са в готовност да ни помагат, когато се наложи", каза още гл. комисар Николай Николов.