Стара Загора чества 180 години от рождението на Васил Левски

С общоградски ритуал

Със Заупокойна панихида в памет на Дякон Игнатий, отслужена от свещеници от катедралния храм „Св. Димитър“, започна днес в Стара Загора общоградският ритуал по повод 180 години от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски.
В словото си областният управител Гергана Микова заяви, че „Дяконът Левски е неразривно свързан със Стара Загора, затова сме два пъти по-големи длъжници пред паметта му от нашите сънародници от страната“. „Малка България, нашите прадеди, винаги са си открадвали велика роля в историята на човечеството. Ние трябва да продължим да бъдем тези, които диктуват правилата на Балканите. Защото не ние трябва да влезем в Европа, ние сме в Европа, когато много народи все още не са били нации“, отбеляза тя. Областният управител призова Българската православна църква и всички управляващи да бъдат единни като нация, чиято дума се чува по цял свят.
В ритуала взеха участие зам.-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, секретарят на общината Делян Иванов, представители на общинската и областната администрация, на командването на Втора Механизирана бригада, общински съветници и др. Старозагорският поет Йордан Пеев, който наскоро стана лауреат на престижния Национален конкурс „Петко и Пенчо Славейкови“, представи награденото си стихотворение „Отговор на писмото на Левски до мен в нощта на 18 срещу 19 февруари“. Стихове за безсмъртното дело на Апостола произнесе актьорът Ивелин Керанов от Драматичен театър „Гео Милев“.
В знак на признателност пред паметника на Левски бяха поднесени венци от Община Стара Загора и Старозагорски гарнизон, Общинския съвет, Областния управител и СУ „Васил Левски“. Цветя положиха патриотични, политически и обществени организации, много граждани. В ритуала участваха още Военният духов оркестър, почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада, знаменна група и членове на клуб „Традиция“.
Музейно-образователна програма за деца „Заветите на Апостола“, включваща беседа и занимателни кръстословици е организирана в Музеен обект „Хилендарски метох”. По повод годишнината обектът е отворен за посетители с работно време от 09:30 до 17:30 ч.
Участието в програмата е безплатно. Желаещите могат да направят заявка на телефони 042/919-214 и 0884477141.
Народното читалище в село Бъдеще, което носи името на йеродякон Игнатий също отбелязва180-годишнината от рождението на Васил Левски с беседа и дискусия с ученици и граждани на селото за живота и делото на Апостола.