Захариева: Църквата има много важна роля в борбата с езика на омразата

Зам. министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с патриарх Неофит

Църквата има много важна роля в борбата с езика на омразата. Не бива да допускаме заплахата от насилствен екстремизъм и радикален ислям да водят до омраза към групи хора на етнически принцип или към друга религия. Едновременно с това сме загрижени за правата на християните в зоните на конфликт. С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към патриарха на Българската православна църква и митрополит Софийски Неофит по време на среща в Софийската света митрополия днес, съобщават от Министерството на външните работи.
Тя е изтъкнала ролята на църквата за запазването на българския дух и самосъзнание на големите български общности зад граница. Вицепремиерът е благодарила на Негово светейшество за усилията, които се полагат от страна на представителите на българската църква зад граница и работата, която извършват, както в храмовете, така и в сътрудничество с мрежата от български училища извън страната.
"Ценим високо доброто сътрудничество с Министерството на външните работи", са изтъкнали от Светия синод, като за пример е бил даден българският храм в Берлин, където е сформиран кризисен център за помощ на български граждани. "Годишно през този център минават между 1000 и 1300 души, които остават там до три дни, след което им бива оказвано съдействие да се завърнат в България. Това е възможно благодарение на добрата координация между кризисния център и българското консулство в Берлин", са допълнили от Светия синод.
По време на срещата министърът на външните работи Екатерина Захариева и Патриарх Неофит са обсъдили и въпроси, свързани с възможността за създаване на български храмове в страни и населени места с голяма българска общност извън пределите на България.

Църквата има много важна роля в борбата с езика на омразата. Държавата и църквата имат обща отговорност - да възпитават ...

Публикувахте от Екатерина Захариева в 18 юли 2017 г.