Президентът Радев наблюдава учението по бойни стрелби в Шабла

Мисия Каварна

19-07-2017, 09:48

Снимка:

Община Каварна

Автор:

dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министърът на отбраната идва на бойните стрелби "Шабла 2017"

Наблюдатели на тактическото учение с бойни стрелби бяха представители на областна администрация и на общините от област Добрич

Ден за високопоставени гости и наблюдатели на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 2017“, интегрирано в многонационалното учение "Saber Guardian 17", се проведе вчера, на Зенитен полигон „Шабла“.Събитието бе наблюдавано от Президента на Република България Румен Радев, министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и неговите заместници - вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Пламен Атанасов, висши офицери от въоръжените сили на страните-участнички България, Сърбия, Украйна и САЩ, както и представители на държавните институции в страната ни.

По време на Деня за високопоставени гости се наблюдаваха действията на участващите български и чуждестранни формирования за противовъздушна отбрана и на формированията от състава на българската тактическа авиация. В бойните стрелби се включиха всички системи за ПВО и бойна авиация, които водят подготовка по време на „Шабла 2017“.

Военновъздушните сили на Република България участват в учението със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300, „Нева” и „Куб”, изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и Сухопътните войски ще провеждат тренировки със ЗРК „ОСА-АКМ“, ЗУ-23-2, преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“ и ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“.

Военноморските сили осъществиха стрелби с ПРЗК „Стрела-2М“, както и радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два кораба и два брегови поста. Катер от състава на ВМС ще бъде в готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Република Сърбия, Украйна и САЩ участваха със зенитно-ракетни дивизиони. Те извършиха пускове „земя-въздух“ със ЗРК С-300, „Нева“, „Куб“ и „AVENGER“.