Караниколов: Подготвят допълнителни облекчения за инвеститорите

Става дума за инвестиционен интерес както от ЕС, така и извън общността

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че се подготвят допълнителни облекчения за инвеститорите. Работи се по обединяването на два закона - за инвестициите и за малките и средни предприятия, и така да се създаде по-благоприятна среда за инвеститорите, каза в отговор на въпроси на БТА министърът и отбеляза, че в момента има голям инвеститорски интерес към България.
Караниколов уточни, че става дума за инвестиционен интерес както от ЕС, така и извън общността. Профилът на тези инвеститори е свързан с производството, високите технологии и логистика, като в момента първите два сектора са с доминиращ интерес. Инвеститорите са привлечени от България като дестинация, от работната сила, в частност във високите технологии, от инфраструктурата, както и от индустриалните зони и концепцията за тях, допълни Караниколов. Той не се ангажира с прогноза за размера на инвестициите в страната до края на годината. Има наистина голям интерес и това ще го виждате, както се казва, през седмица, заяви министърът.
При обединяването на двата закона се очаква повишаване на административния капацитет за работа с инвеститорите, като целта е всеки инвеститор да бъде обгрижван от определен екип от администрацията до вземането му на решение за вложение в България. Това е само начало, като се обмислят и възможностите за облекчаването на първите години от инвестицията в България, допълни министърът и посочи, че по този законопроект се работи съвместно с вицепремиера Томислав Дончев. Поставеният краен срок е през септември този законопроект да бъде внесен в НС.
Министърът посочи още, че се работи за развитието и на индустриалните зони. Сега с МРРБ и АПИ, СО и транспортното министерство се работи по три инфраструктурни проекта за зона "Божурище", като първоначалната идея е да има разширение на метрото, което ще минава отгоре. Обсъдена е и идеята оттам да минава жп превоз. Във вторник се очаква да има среща с транспортното министерство по темата. С министъра на регионалното развитие вече е обсъдена тема с предстоящото строителство на пътища. Проектите ще се реализират на принципа на публично-частно партньорство. Работи се и по въпроса за електропреносната мрежа на територията на зоната, за което има проект, като тя ще бъде изградена от ЧЕЗ.
В отговор на въпрос за готовността на синдикатите за национални протести на индустрията, ако се приеме отпадането на класа "Прослужено време", министърът каза, че чрез диалог ще бъде намерено най-правилното решение. Това е тема, която съм сигурен, че ще бъде поставена в тристранката, ако има необходимост, ние ще участваме, допълни министърът.
Министърът направи тези коментари при връчването на два сертификата за инвестиция клас "А" и два сертификата за инвестиция клас "Б", издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Проектите са на обща стойност около 23 млн. лева и ще бъдат разкрити 245 работни места. Три от проектите са от производствения сектор, един - от високотехнологичния. Те ще бъдат развивани на територията на Крумовград, Габрово, Пловдив и Варна, което показва, че инвеститорите се интересуват от вложения на територията цялата страна, коментира министърът.
По време на церемонията той съобщи, че от началото на годината са сертифицирани 15 инвестиционни проекта на обща стойност 181 млн. лева, като се предвижда да бъдат разкрити над 4250 работни места.
Издадените сертификати за инвестиция клас "А" са на "ЛС Тюбс" АД за инвестиционния проект "Завод за производство на туби", Габрово и на "Теклас-България" ЕАД за "Изграждане на Завод номер 5 на "Теклас-България" ЕАД в гр. Крумовград" за каучукови и пластмасови съединения за автомобилната промишленост.
Сертификати клас "Б" получиха "ИНТРАМА ПРОТЕК" ЕООД за инвестиционния проект "Разширяване и модернизация на производството на опаковки", с. Бенковски, област Пловдив, както и "Астаунд Комерс България" ЕООД за "Разширяване на развойната дейност на "Астаунд Комерс България" по създаване на софтуерни решения за нуждите на бизнеса", Варна.