Въвеждат електронни услуги в мисиите ни зад граница

Борисов призова дипломатите да обгрижват бързо и с внимание българските граждани

За облекчение на гражданите ще се въведат електронни услуги в мисиите зад граници. До две седмици в най-натоварените консулските служби спират кешовите разплащания и минават на ПОС-терминали, предава бТВ.

Това обеща министърът на външните Екатерина Захариева по време на традиционната среща с българските посланици, която се провежда в Деня на дипломацията.

"Молбата ми към българските посланици е да проявят пълна ангажираност към Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. То не е председателство само на Постоянното представителство в Брюксел или на Министерството на външните работи’’, каза Екатерина Захариева.

Захариева подчерта, че външнополитическите приоритети на нашето председателството са Западните Балкани, Дунавската стратегия и Черноморския регион, и добави: ,,Искам те да чуят българската позиция  по Брекзит и бъдещето на ЕС.‘’  

Тя допълни,  че  е  много е важно нашата дипломация да бъде практична и ориентирана към икономиката - независимо  че малко места има търговски представителства, работата на българските дипломати също е да презентират България като добро място за инвестиции. Посланието на първия ни дипломат към ръководителите на дипломатически мисии бе ,,да бъдат в услуга на българския бизнес, на българските граждани  и да бъдат все така добри и истински посланици на репутацията в България.‘’, добави тя.

Премиерът Бойко Борисов също призова дипломатите да обгрижват бързо и с внимание българските граждани.