Правят историческа възстановка "Защитата на Каварна"

Ще бъде отбелязана 140-годишнината от въстание

С военно-историческа възстановка "Защитата на Каварна" ще бъде отбелязана 140-годишнината от Каварненското въстание, съобщават от общината.

Проявата е на 22 юли със съдействието на регионалния клуб към националното дружество "Традиция". Близо 120 възстановчици с оръжия и с униформи, ушити по автентични образци от епохата, ще пресъздадат събитията от лятото на 1877 година. В спектакъла за отбраната на Каварна срещу башибозушки и черкезки орди по време на Руско-турската освободителна война историческият реализъм ще бъде постигнат и с макетни оръдия и пиротехника, допълват от общината.
Тържествата ще започнат с "музей на открито", в който ще бъдат представени оръжия от различни исторически епохи - от Средновековието до съвременността. Венци и цветя ще бъдат положени на паметника на предводителя на Каварненското въстание Андрей Василев-Амира. Ще бъдат отдадени почести и пред мемориала на телеграфиста Еранос Ераносян, който по време на събитията изпраща телеграма за помощ до всички дипломатически представителства в Цариград.
За тържествата в Каварна се очакват Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, областният управител на Добрич, народни представители, кметове на общини.