Управляващите мислят за нова регулация на поземлените отношения (видео)

Трябва да се намери баланс между националното и европейското законодателство

Управляващите мислят за нова регулация на поземлените отношения, а не как да забранят продажбата на земеделска земя на чужденци. Това стана ясно от брифинг в НС на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на земеделската комисия Десислава Танева, на правната - Данаил Кирилов, и на евродепутата от ЕНП и член на земеделската комисия в Европарламента Владимир Уручев, докладчик по темата.
Трябва да се намери баланс между националното и европейското законодателство, убеден е Кирилов и колегите му от ГЕРБ.
Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова потърси подкрепа от всички парламентарни групи срещу отпадането на забраната за продажба на земеделска зема на чужденци, единствено ДПС не я подкрепи.
 Днес Уручев информира, че през есента ЕК, по искане на Европарламента, ще е готова с наръчник от критерии кое в управлението на поземлените отношения е допустимо срямо основното европейско законодателство. 
Затова, докато ЕК не се произнесе по препоръките на ЕП, НС няма да гледа промени в закона за земеделските земи, които правителството би внесло, за да не попадне под ударите на действащите европейски правила, обяви Цветанов.
 ЕП е предложил още Комисията да наложи мораториум върху наказателните процедури, възбудени срещу петте държави, които в момента са в нарушение.
 Уручев съобщи също, че ЕП чрез т.нар. частична законодателна инициатива е разработил собствен доклад, който да предстви пред Еврокомисията и парламентите на държавите-членки, разглеждащ проблемите, по думите му, ясно видими в целия Съюз. На първо място е концентрацията на земя, станала възможна именно поради свободата на движение на капитали и хора. Това, подчерта българският евродепутат, е направило възможно в селското стопанство да навлязат инвестиционни фондове, които нямат нищо общо със земеделието, както и чисто спекулативни капитали от трети страни.
С доклада ЕП обръщал внимание на ЕК върху необходимостта от регулация на този пазар, тъй като земята /във връзка със свободното движение на хора и капитали/ не може да се разглежда като обикновена стока, тя е краен ресурс, постоянно подложена на заплахи от човешката дейност, инфраструктурни и енергийни проекти и климатични промени. Свободното движение на капитали не е абсолютна норма, подчерта Владимир Уручев и уточни, че почти всички стари държави-членки са въвели ограничения при сделките със земеделска земя под различни форми.
Управлението на земите е изцяло в компетенцията на всяка отделна страна, а не споделена компетентност на ЕК, подчерта той.
На земеделската земя не може да се гледа като на стока за търговия, от която да се извличат финансови дивиденти, категорична е и Десислава Танева. Според цитирани от нея данни, 40 на сто от милиардите евро, събирани като вноски от държавите от ЕС, се разпределят като субсидии в подкрепа доходите на фермерите. Затова ползването на земята като финансов инструмент за генериране на доходи води до вдигане на рентите и част от средствата на данъкоплатците отиват в тези спекулативни играчи, обясни председателят на земеделската комисия. Ето защо било много важно след дебат у нас политиците да предложат нова регулация на поземлените отношения.