Вълна от рекорди на Световното първенство по гребане в Пловдив

Трасето е известно с бързата си вода и равнопоставеността на коридорите, като за отличните резултати помогнаха перфектното време и попътният вятър

Гребният канал в Пловдив отново доказа, че е едно от най-добрите и бързи съоръжения в света, след като в още в сериите от днешния ден на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години бяха подобрени цели 8 рекорда на шампионатите (неофициални световни рекорди).  
Трасето е известно с бързата си вода и равнопоставеността на коридорите, като за отличните резултати помогнаха перфектното време и попътният вятър.
Тон още на старта на състезанието дадоха женските осморки, като в първа серия екипажът на САЩ постигна най-добър резултат, а след това върховото постижение бе подобрено с едва 22 стотни от Канада. Ситуацията се повтори и с мъжката двойка без рулеви, където Сърбия постигна най-добър резултат в света, но още в следващата серия Франция го подобри със само 8 стотни.
Върхови постижения бяха поставени още от двойката скул (жени) на Беларус, двойката скул (мъже) на Литва,    двойката скул (мъже, лека категория) на Италия и Марике Кайсер (Хол) в дамския скиф.
От българите Рангел Кацарски и Марио Симеонов ще трябва да минат през репешажите, за да заслужат място в полуфиналите на двойка скул след 3-то място в серията си. На репешаж е и скифьорката Десислава Георгиева, която също остана 5-та в своята гонка.
Иван Колев отпадна от четвъртфиналите в мъжкия лек скиф, след като финишира 4-ти в своя репешаж. Българинът продължава напреварата в гонките, които ще разпределят участниците във финали Е и F.