ЖГЕРБ: Системната работа превърна София в предпочитана туристическа дестинация

България днес има възможност за различни видове туризъм

ЖГЕРБ-район "Младост" проведоха среща, на която дискутираха местата за туризъм в България и развитието на културата. С цел по-съдържателна дискусия, народният представител от ГЕРБ Мария Илиева предостави на дамите работни материали за видовите туризъм и културното многообразие на българските региони, предава пресцентърът на ГЕРБ. Представителките на нежния пол бяха единодушни, че за да бъде страната ни предпочитана туристическа дестинация, трябва ежедневно да се работи в облагородяването на българските градове.

"България днес има възможност за различни видове туризъм - лечебен и културен туризъм, планинарство, практикуване на летни и зимни спортове, но за да продължи да бъде привлекателна дестинация трябват ежедневни усилия на местно и национално равнище.", посочи Мария Илиева.

Дамите отчетоха, че за устойчивото развитие на туризма трябва да се съхрани автентичната българска култура, защото тя привлича все повече туристи от различни страни и континенти. Представени бяха данни, които доказват колко много чуждестранни посетители са предпочели възрожденските ни балкански градчета Копривщица, Панагюрище и др. през последните години. В течение на разговора се постави и акцент върху развитието на София като предпочитана туристическа дестинация и предизвикателствата пред града.

"София в последните над 10 години се превърна в предпочитано място за туризъм и бизнес. С промените, които ще направим в Закона за застрояването на Столична община, целим именно да отговорим на новите предизвикателства и да се продължи икономическото развитие на града. От една страна ще предложим обособяването на 3 зони за високо строителство, за да бъде градът ни място за иновации и постижения. А от друга, да бъдат регламентирани зелените системи и културно-историческото наследство, защото София не е само централните части. Всеки един от 24-те района има своя специфика и е част от изграждането на облика на нашия град", коментира Мария Илиева.