Посрещнаха Министър Ангелкова по римлянски

Мисия

21-07-2017, 15:24

Снимка:

Асоциацията на дунавските общини

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Николина Ангелкова е на посещение в град Русе

Темата на събитието беше насочена към римското наследство като туристически ресурс в Дунавския регион

Министърът на туризма Николина Ангелкова и Кметът на Община Русе г-н Пламен Стоилов откриха кръгла маса в Русе с представители на туристическия бранш, организирана от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“. Темата на събитието беше насочена към  римското наследство като туристически ресурс в Дунавския регион, а министър Ангелкова беше посрещната с атрактивен римски поздрав, изпълнен от групата за възстановки Първи Италийски Легион (Legio I Italica).

Участие в срещата взеха Председателят на Общински съвет - Русе чл. кор. проф. дтн Христо Белоев, представители на местни власти в Област Русе, музеи, туристически агенции и други заинтересовани страни. Представен беше нов българо-румънски културно-исторически туристически маршрут – „Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България“, който се реализира по проект на АДО „Дунав“, финансиран чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Целта на проекта е да се увеличи устойчивото използване на общото културно наследство в трансграничния регион чрез развитие и промоциране на интегриран туристически продукт в областта на културно-историческото наследство.

Кметът на Община Русе сподели удовлетворението си от факта, че Русе домакинства подобен форум, иницииран от Асоциацията на дунавските общини. Като Председател на Управителния съвет на АДО „Дунав“  Стоилов отбеляза и факта, че през 2017 г. организацията чества своята 25-та годишнина.

Министър Ангелкова сподели, че Русе и регионът имат всички предпоставки да доразвият и усъвършенстват своя ценен и уникален по рода си културно-исторически потенциал. Тя подчерта, че чрез полаганите съвместни усилия с фокус към утвърждаването на културно-историческия туризъм ще промоцираме това богатство на европейско и световно равнище. Министър Ангелкова благодари на АДО „Дунав“ за ангажираността и активната работа за популяризиране на Дунавския регион като атрактивна туристическа дестинация, като добави, че Министерството на туризма ще продължи да оказва подкрепа на подобни инициативи.