САЩ забранява на гражданите си да посещават Северна Корея

Решението идва няколко седмици след смъртта на американският студент Ото Уормбиър

Администрацията на президента Доналд Тръмп ще забрани на американски граждани да посещават Северна Корея, съобщиха американски официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Решението идва няколко седмици след смъртта на американският студент Ото Уормбиър, който бе осъден и хвърлен в затвора в Северна Корея, където той изпадна в кома. Властите в комунистическата държава тогава побързаха да го освободят и да го върнат в САЩ, но той почина няколко дни след завръщането си в родината, без да се свести, предава БНТ, позовавайки се на БТА.

Цитираните служители казаха днес, че държавният секретар Рекс Тилърсън е решен да наложи „географска забрана за пътуване“ за Северна Корея, съгласно която използването на американски паспорти за влизане в тази страна ще стане незаконно. Те добавиха, че ограничението ще влезе в сила 30 дни, след като съобщението за забраната бъде публикувано във Федералния регистър. Не е ясно обаче кога ще стане това. В публикувания днес номер на изданието такова съобщение не се съдържа.

Две туроператорски фирми, които организират групови посещения в Северна Корея, съобщиха, че вече са били уведомени за решението.

Според законите на САЩ държавният секретар има пълномощия да обявява ограничения на валидността на американските паспорти за страни, с които САЩ са във война, когато са в ход въоръжени враждебни действия, или когато има неминуема заплаха за здравето и физическата безопасност на пътуващи там американци.

„Географски ограничения за пътуване“ се прилагат рядко, но са били използвани от различни американски администрации в миналото, когато някоя страна е била обявявана за небезопасна, припомня АП.

САЩ, Южна Корея и други страни често обвиняват Пхенян, че задържа чужди граждани, за да изтръгва дипломатически отстъпки. Най-малко трима американски граждани в момента се намират под арест в Северна Корея.