Президентът на турското гребане: Дължим развитието си на двама българи

Президента на турската федерация по гребане, пристигна в България за световното първенство по гребане

Интервю с Илхами Ишсеван, президент на федерацията по гребане в Турция.
Господин Ишсеван, с колко лодки участва отборът на Турция на световното първенство в Пловдив, какви амбиции имате?
-В Пловдив участваме с 4 лодки мъже – скиф, двойка скул, двойка без кърмчия, четворка. Ще бъдем доволни, ако всяка една лодка вземе медал. Програмата минимум е всички четири лодки да се класират на А-финалите. Тук сме само с лодки, които имат потенциал да бъдат сред победителите.
Имате ли достатъчно подготовка за това? Как премина подготовката на турския отбор за световното първенство в Пловдив?
-Състезателите, които са тук в Пловдив са в полезрението на федерацията по гребане като най-реалните участници в следващи първенства на планетата, както и на олимпиадата в Токио. Мога да определя световното първенство в Пловдив за младежи като първата важна крачка в подготовката на турския отбор по гребане за олимпийските игри. На олимпиадата в Рио де Жанейро участвахме с двойка скул в леката категория, а очакванията ни са в Токио да имаме 3 лодки. Подготовката за сегашното световно първенство направихме край Истанбул, където имаме подходящи за гребане езера.  По-рано през зимата подготовката ни премина в Южна Турция. Тренировките са по 35-40 километра гребане на ден, но това е по преценка на треньора.
Разпознаваем спорт ли е гребането в Турция?
-До известна степен дължим развитието на гребането в Турция на двама български треньори – Любен Голев и Георги Кайцанов. С Любен Голев сме заедно тук на гребната база и коментираме гребането на турските състезатели и техните конкуренти. Оценяваме факта, че в България има много големи традиции в гребането и когато можем – правим съвместни тренировки с българските отбори.  Гребането не е толкова популярен спорт като баскетбола или волейбола. Но с всеки успех на турските  гребци имаме все повече желаещи да тренират.  В Турция имаме над 30 частни клуба по гребане, които са подпомагани от спонсори. Но основният източник на финансиране в Турция сега е бюджет, който ни се отпуска от държавата. С тези средства купуваме лодки, плащаме издръжката на състезатели.
Резултатите на турските гребци в Пловдив ще се отразят ли върху средствата, които държавата отпуска?
-Разбира се. Със сигурност ще имаме доста повече средства за елитния спорт.