Столтенберг предложи да посредничи за уреждане на турско-германския спор

Турция се отказа от искането Германия да окаже съдействие за разследване на стотици немски компании

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде предложение за посредничество за уговаряне на посещение на германски депутати при немски военнослужещи, разположени в турска военна база, за да се намери решение на спора между съюзниците Германия и Турция, който пречи на операциите срещу “Ислямска държава“, съобщава агенция “Ройтерс“, предаде БТА.

Столтенберг направи предложението вчера в ситуация, когато Анкара се опитва да ограничи икономическите последици от споровете с Берлин. Турция се отказа от искането Германия да окаже съдействие за разследване на стотици немски компании, които според Анкара може да са имали връзки с тероризма.

Съседна Турция отказа достъп на германски депутати да посетят немски военни, разположени във военна база Инджирлик, в резултат на което Берлин взе решение да предислоцира войските си в Йордания. Това предизвика тревога и внесе смут в редиците на НАТО и стана причина за предложението за посредничество.

„Генералният секретар предложи да съдейства за уреждане на посещение на парламентаристи на летището в Коня в рамките на НАТО. Това летище е жизненоважно за операциите на НАТО в подкрепа на Турция и на коалицията срещу Ислямска държава“, заяви говорителят на Алианса Пиърс Казалет.