Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Свят

29-07-2017, 10:18

Снимка:

flickr

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

САЩ забранява на гражданите си да посещават Северна Корея

Опитът е бил разпореден от севернокорейския лидер Ким Чен-ун

Северна Корея потвърди, че е изстреляла втора междуконтинентална балистична ракета Хвасон-14, като подчерта, че това е сурово предупреждение към САЩ. Ракетата е летяла 47 минути и 12 секунди, като е достигнала максимална височина от 3724,9 километра. Изминала е 998 километра, като успешно е потвърдила обхвата си, заяви Пхенян.

Опитът е бил разпореден от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който е наблюдавал изстрелването. Той е заявил, че оръжейната програма на страна е безценен актив, който бе може да бъде оттеглен или заменен.

Според експерти изстреляната вчера ракета може да удари Лос Анджелис и други американски градове. Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди като заплаха за света ракетните изпитания, провеждани от Северна Корея. Той предупреди, че изпитанията още повече изолират Северна Корея, отслабват икономиката й и подтискат народа й. Тръмп заплаши, че САЩ ще вземат всички необходими мерки, за да се защитят, както и съюзниците си в региона, включително Япония и Южна Корея.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също осъди изстрелването на балистичната ракета. В изявление той определи действията на Пхенян като поредно нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и настоя севернокорейското ръководство да спазва международните договорености.

Китай също предупреди Пхенян да уважава резолюциите на Съвета за сигурност и да спре всички действия, които могат да засилят напрежението на Корейския полуостров. Пекин изрази надежда, че всички страни ще действат с повишено внимание, за да предотвратят ескалация на ситуацията.