Алкохолът е ключа към намаляването на рискa от диабет

Виното изглежда най-полезно, тъй като помага с кръвната захар

Хората, които пият алкохол по няколко пъти на седмица са подложени на по-малък риск от това да развият диабет от втори тип, установиха учени от Дания. Виното изглежда най-полезния алкохол, тъй като то помага на тялото с управлението на кръвната захар. В изследването са разпитани над 70 000 души за това, колко алкохол консумират и колко често.

Експертите напомниха, че това не е зелена светлина да се пие повече и по-често, обаче. Прекомерната консумация на алкохол може да доведе до множество други, много по-сериозни усложнения със здравето, включително проблеми със сърцето, черния дроб и рак. "Хората трябва да имат предвид рисковете, когато обмислят колко да пият" заяви говорител на организацията "Общественото здраве на Англия".

От учените в Дания са установили, че и това колко често пиеш има отделен ефект от количеството, което се консумира. "Наблюденията ни са, че е по-добре да пиеш алкохола на четири порции, отколкото наведнъж", обясняват те.

Изследването е установило, че пиенето в умерени количества три до четири пъти на седмица намалява риска от диабет при жените с 32% и при мъжете с 27%. Освен това, различните типове алкохол имат и различен ефект.

Виното помага на тялото с управлението на кръвната захар, докато бирата намалява риска от диабет с 21% при мъжете, но изглежда, че няма ефект при жените. Високата консумация на ликьор при жените пък увеличава риска от диабет.

От "Общественото здраве на Англия" напомниха да не се прекалява с консумацията на алкохол, макар и полезните ефекти спрямо диабета.