Николай Митов: Без Краев и Бурабия ми е по-трудно

Правим обаче съвсем нов отбор

Треньорът на Левски Николай Митов даде пространно интервю за предаването „Домът на футбола” по Диема Спорт. Наставникът обсъди множество теми, свързани с проблемите в клуба и слабото начало на сезона. 45-годишният специалист призна, че не му е много приятно да чете постоянно информации, че ще бъде освободен, а също така и от призивите за оставка, които чу от феновете след 0:0 с Локомотив (Пловдив).

За „сините” срещата бе първа в шампионата, след като дербито срещу Лудогорец от първия кръг бе отложено заради ангажиментите на двата отбора в евротурнирите. След отпадането от Хайдук играчите на Митов предложиха много бледа продукция срещу Локомотив, който в заключителните 20-ина минути игра с човек по-малко.

"На мен ми е ясно защо Левски изглежда по този начин. Просто на този отбор му трябва време и търпение, независимо че взехме футболисти, които дойдоха много по-късно. Отборът бе напуснат от играчи, на които разчитах. Трябва да се съобразяваме с решенията на клуба. И Краев, и Бурабия бяха основни играчи, а плюс тези, които взехме сега, отборът щеше да изглежда по съвсем различен начин. Трябва да се работи по изграждането на отбора, защото той е напълно нов. Трябва време, няма как за 10, за 20 дни да стане. В последната ни контрола, която играхме срещу Черно море, трима или четирима от настоящия тим още ги нямаше. Това са нормални неща, не може да стане с магическа пръчка”, каза Митов.

„Имаше една еуфория след първия мач срещу Хайдук (загубата с 0:1) и може би у хората остана разочарованието след втория двубой. Може би трябва да гледаме реално на нещата. Такива, каквито са”, коментира Жадното.

„При всички положения с Краев и Бурабия отборът щеше да е много по-силен. Аз още от миналия сезон знаех, че тези хора трябва да са ми в основата. Разчитах на тях. Но и това го има във футбола. Стават такива неща. Трябва да се съобразяваш и гледаш напред. Краев е един от най-добрите млади футболисти и беше голмайстор на отбора. Бурабия беше най-добрия халф в България през втория полусезон. Заедно с тях двамата отборът щеше да е много по-силен. На мен ми стана криво, като разбрах, че си тръгват. Който и да е на моето място как би се почувствал, щом знае, че гради основата върху тях”, съжалява Митов за продажбата на Краев и Бурабия.

Колкото до разговора със спортния директор Даниел Боримиров след нулевото равенство в Пловдив, Митов обясни: „Разговарях с Боримиров след мача. За мен това, което става в момента, не е добре за Левски, не е добре за момчетата. Убеден съм, че те четат всичко това и колкото да ги успокояваш, има раздвоение у тях. Дори ми пращат есемеси футболистите: „Нали нямо нищо вярно?”. Аз си водя тренировъчния процес, пак съм амбициран и това, което зависи от мен и моя щаб, го правим. Другото вече ръководството трябва да каже. Аз приемам всяко решение. Това напрежение трябва да се спре, защото Левски страда от него всеки ден."

„Не ми е приятно (б.р. - от слуховете за смяната му), но трябва да си вършиш работата. Пак повтарям – каквото и да реши ръководството, те трябва да го направят, да го кажат. Тези въпроси не са към мен. Каквото и да се реши, щом е за доброто на Левски – край”, каза Митов.

„Не чета много, повечето ми го разказват. Не е приятно и за семейството ми. Във футбола го има това по принцип, но според мен умишлено се направи преди мача срещу Локомотив тази жестока атака. Не знам откъде идва. Нормално е, когато не са добри резултатите и след отпадането от Хайдук. Не се гледа обаче реално на това отпадане. Ние бяхме нов отбор на не знам колко дни. На мен какво ми е, как мислите – разделих се с футболисти, които са дали много на Левски. Един Веско Минев например, който играе от толкова години. Но като решихме да правим нов отбор, му казах в очите, защото го познавам от дете: „Веско, ти си добър футболист, но бъдещето на Левски няма да е с тебе.” Въобще не ми беше приятно, но трябваше да го направя. Нямаше сантименти. Същото и бе и с Влади Гаджев, който, сигурен съм, е най-добрият български халф. Просто той много пъти идва, тръгва, но като решихме, че ще правим наново, затова не го взех. Като сложим вече Краев и Бурабия, не е лесно въобще. От всеки изигран мач отборът ще печели и ще израства. Иска се време, няма как да стане. Можем да се върнем към предишни години и силният отбор на Мъри Стоилов. Човекът работи една година, направи силен отбор и постигна успехите за „приказката”. Това са нормални неща. Аз стигнах до заключението, че трябваше да направя това ново начало, защото Левски от няколко години… не става. Виждате, че застанах като филтър, за да може да има промяна. Ако нямаше такава, щяхте да говорите, че все едно и също. Убеден съм, че това е правилният път”, вярва Митов.

„Има нужда от един-двама футболисти на две поста. Ако се вземат… Първо трябва да се изгради отборът. Когато това стане, можеш да говориш за титла, за купа. Всеки един треньор ще е спокоен тогава и ще преследва трофеи. Не сме готови още, защото изграждаме отбор. Истината е такава, може и да е неприятна, това е самата истина. Няма защо да заблуждаваме хората. Когато обещаваш неща, които не са изпълними на този етап, това рефлектира върху отбора, върху тебе. Аз съм убеден, казах го и вчера на играчите: имам вяра, че ще има светлина в този тим и ще го изградим. Ще направим такъв отбор, който да бъде конкурентен на тимовете в България, които се борят за титлата. И в евротурнирите – излизаш и играеш, докато търсиш по-големи цели като влизане в групи. Искам след една година Левски пак да играе с Хайдук, за да видим на какво ниво е. Ние отпаднахме, да, но Хайдук продаде само един футболист от основния състав – капитана Нижич, и то след нашите мачове”, каза треньорът.

През уикенда Левски излиза срещу абсолютния дебютант в елита Витоша (Бистрица), а крайният изход може да се окаже решаващ за бъдещето на Митов в Левски. „Мачът срещу Витоша щял да бъде последният ми тест? Аз не мисля по този начин, готвя се за двубоя. Ръководството трябва да реши. Не трябва от един мач да ти зависи съдбата. Един мач може ли да ми промени вижданията като треньор? Нали помните като дойдох и бихме ЦСКА само ден по-късно? Помните каква беше еуфорията, а после… Да, резултатите пазят треньора, в това няма спор. Аз наблягам повече върху визията за бъдещето на Левски. Ако исках, нямаше да спра да пускам тези играчи, за които се знаеше, че няма да подновят договорите си. Щях да се пазя мене си и щяхме да победим в доста от мачовете, в които не го сторихме. Това обаче нямаше да бъде правилно. За мен е важен Лески и бъдещето на Левски. От много години лъкатуши – и като отбор, и като цяло. Едно и също си повтаряме всяко лято, всяка година. Затова трябва промяна”, смята Митов.

„Нормално е (б.р. - Боримиров да е бил разочарован след мача с Локо Пд). Като не победиш, е нормално всеки да бъде разочарован. Не сме загубили, но този отбор трябваше да го победим. Спор няма. Говорихме с Боримиров, той каза, че всичко си е по старому. Аз му казах, че каквото и решение да се вземе, ние с него се познаваме от доста години, няма да си променя мнението. Той застана зад гърба ми във важни моменти. Каквото и решение да се вземе, Боримиров си е в правото като спортен директор. Важно е добруването на Левски”, сподели Жадното.

„Подготовката през лятото не беше много подготовка, защото в Правец в един момент бяхме само с 12 футболисти. Това е положението, такива са фактите”, отчете Митов.

„За мен е най-важен Левски. Той ме е изградил, дал ми е много. Аз също съм на Левски като футболист. Нямам много мачове, но съм израснал тук и бях продаден на Спартак (Варна) за 1 милион лева тогава. Тогава най-скъпият трансфер беше 2 милиона лева. Срещу Левски никога няма да кажа лоша дума. Виждате, през лятото продадохме двама футболисти и влязоха пари в клуба, което от доста време не е ставало. Към Левски няма да бъда огорчен. Да, може би вътрешно ще бъда, но никога няма да говоря с лошо за Левски или да коментирам. Коментира се, когато си вътре в клуба. Според мен така се прави, а не когато не си в клуба, да излизаш и да говориш само негативни неща. Това са фактите, това мисля и това казвам”, коментира още специалистът.

„Скандиранията за оставка? Ами, не ми е приятно. Ръководството решава. Не мисля, че ще бъдем изненадани от Витоша (Бистрица). Ще се подготвим добре, за да не бъдем изненадани. Няма го този синхрон при нас. Видя се и в мача срещу Локомотив: имаме ситуациите, но не се изиграват до края. Сработване липсва между звената и отделните футболисти. Ще променям системата за игра дотолкова, доколкото знам аз за себе си как трябва да играем. Имам идеята как да играе Левски. Разполагаме с двама добри нападатели, в неделя ще го покажем”, добави треньорът на "сините"

„Какво искам да кажа на привържениците? Всеки си има мнение. Тази игра е за феновете. Надявам се колкото се може по-скоро да видят отбора, който те искат. Трябва време за това”, завърши Митов.