От есента в началните класове с оценка-картинка

По всички предмети според новите правила, както първокласниците, така и второкласниците вместо „отличен шест”, ще получават „усмивчица”.

Промяна в оценяването на учениците в началните класове. От тази учебна година и второкласниците ще получават като оценки символи вместо числа. Задължително ще е знаците да бъдат пет, съобщи Нова телевизия.

Според наредба на образователното министерство от септември учениците в първи и втори клас до думичката на оценката си трябва да получават и символ – какъв ще е той, всяко училище ще решава само.

А с новата учебна година ще има и още промени за учениците и учителите. Дори и през лятото, който учи, ще сполучи. Защото на есен учениците ги чакат любимите им предмети. По всички предмети според новите правила, както първокласниците, така и второкласниците вместо „отличен шест”, ще получават „ усмивчица”. Идеята на оценката с картинка е да направи прехода от детската градина към оценяването в по-горните класове по-плавен. Така, ако например ученик се мести в друго училище, ще има стандарт - символът на каква оценка отговаря. Учителите припомнят още, че оценката е само израз на показани знания.

А по-същественото е друго. От следващата учебна година оценки-рисунки ще получават и третокласниците. А още от тази учениците, които са отсъствали от над една четвърт от занятията, ще имат право да получат не една, а две дати за изпит за срочна оценка. Учителите вече няма да са длъжни да пишат рецензия, когато децата са решавали тестове. Рецензии обаче ще има при изпитванията с отворени въпроси.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"