Празник на хляба, житото и Добруджа в с. Спасово

За шеста поредна година

В тошевското село Спасово се проведе Празник на хляба, житото и Добруджа. Събитието бе уважено от цялото ръководство на общината, начело с кмета Валентин Димитров. В своето приветствие градоначалникът посочи, че този ден е своеобразен празник на плодородието и родовата памет, на богатото фолклорно наследство и самочувствието, че живеем на изконни български земи. Ден, в който поглеждайки назад виждаме плодовете на богатия чернозем и добруджанското трудолюбие.

Тържествен водосвет бе отслужен от отец Иван.
Празникът, който се превърна в емблема на селото, премина в две направления – кулинарно и народно творчество. В първото, многобройните гости бяха очаровани от изложението на хлебни произведения – обредни хлябове, баници, мекици, бухти и погачи, приготвени с много любов и старание от изтъкнати местни майстори.
Във фолклорната част си пролича друг талант на добруджанците от този край, а именното красивите гласове и автентичните песни, които ревностно пазят и предават от поколение на поколение. Специални гости бяха неуморните самодейци от клуб „Добруджански глас”, гр. Добрич, които показаха завидни танцувални умения.
Събитието се организира по инициатива на НЧ „Отец Паисий – 1897” и кметство с. Спасово.