1/5 от световното население може да остане без местообитание

Свят

03-08-2017, 09:22

Снимка:

wikimedia commons

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русия иска развиващи се страни от Азия и Африка в Съвета за сигурност на ООН

До 2100 г. Южна Азия може да стане необитаема

До края на века екстремната жега, дължаща се на затоплянето на климата, може да направи необитаема голяма част от Южна Азия, където живее една пета от населението на Земята. Това сочи прогнозата на изследователи от Масачузетския технологичен институт, Хонконгския институт за наука и технологии и университета „Лойола Меримаунт“ в Лос Анджелис, цитира бТВ.

Според изследването, публикувано в списание „Сайънс адвансиз“ (Science Advances), „повишаването на температурата и на влагата през лятото в Южна Азия може да достигне равнища, превишаващи възможностите на човешкия организъм да оцелява без защита“.

Вълни от смъртоносна жега може да залеят до няколко десетилетия райони на Индия, Пакистан и Бангладеш, включително плодородните басейни на реките Инд и Ганг, където има голямо земеделско производство, предупреждават учените.

За прогнозата си те са използвали две климатични симулации, основани на най-нови математически модели за водните течения в света, посочва АФП. В Южна Азия сега живеят около 1,5 млрд. души.