Посланикът на Йордания посети общината

В хода на разговорите бяха отбелязани много общи неща

Извънредният и пълномощен посланик на Хашемитско Кралство Йордания Н.Пр. г-н Сакер Малкауи посети вчера Община Пловдив за среща с кмета инж. Иван Тотев.  Поводът за визитата, която е втора за посланика от началото на годината е гостуването на фолклорна група на Регионалната администрация за развитие и туризъм от йорданския град Петра, побратимен град на Пловдив. В срещата участваха също заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, двама представители на Регионалната администрация за развитие и туризъм от град Петра - Абдел Монем Йомоха Абухилалех, отговарящ за местното развитие и околната среда, Тарват Мохаммад  Хамдан Масалха,  отговарящ за инфраструктурата и инвестициите и д-р Маруф Банята, йорданец, живеещ от дълго време в града под тепетата, който активно подпомага през годините развитието на българо-йорданските връзки на територията на Пловдив. 
По време на предишното посещение на Н.Пр. г-н Сакер Малкауи, основният акцент на разговорите бе свързан с подписаното през 2004 г. „Споразумение за приятелски връзки и сътрудничество между община Пловдив, България и община Петра, Хешимитско Кралство Йордания“, което е безсрочно и желанието на двете страни да препотвърдят ангажиментите, поети в него за развитие на сътрудничество в направленията: местни власти, промишленост и търговия, туризъм и култура. Бяха обсъдени възможностите и заявен интерес за съвместни инициативи, свързани с „Пловдив – Европейска столица на културата – 2019“, за обмяна на опит в опазването на културно-историческото наследство, както и за размяна на състави за участие в Международния фолклорен фестивал в Пловдив и във фестивала, който се провежда в Петра. Гостуването на фолклорен състав от Регион Петра, Йордания вече е факт. Музикантите и танцьорите пожънаха бурни аплодисменти снощи, по време на официалното откриване на 23-тия Международен фолклорен фестивал на сцената на Античния театър, на което присъства и лично посланика. Богатият репертоар на ансамбъла включва музикални изпълнения със съвременен аранжимент и ориенталски ударни инструменти, фолклорни песни,  както и автентичния арабски танц Дабках – неизменно присъстващ в радостните обреди и сватбите на редица близкоизточни култури. 
По време на днешната среща бяха постигнати конкретни договорености, свързани с  преподписването на споразумението за сътрудничество между двата града, както и с конкретни параметри по организацията на официално посещение на делегация от Пловдив през април-май 2018 г. в Петра и посещение в Пловдив на голяма делегация от Петра през 2019 г., когато градът ще бъде Европейска столица на културата. Обсъдени бяха и съвместни идеи за размяна на изложби, на танцови състави и други форми на сътрудничество. Н.Пр. г-н Сакер Малкауи, благодарение на когото се осъществи посещението на фолклорния състав от Петра, заяви своето желание и готовност отново да окаже пълно съдействие за участието на състав от Йордания и в следващото 24-то издание на Международния фолклорен фестивал.
В хода на разговорите бяха отбелязани много общи неща, по които двата хилядолетни града си приличат, както и приоритетното място, което заема туризмът в политиката на управление на Пловдив и Петра. През 2007 г., побратименият град Петра е обявен за едно от чудесата на света. В Йордания има около 28 000 исторически места, които са активно посещавани от туристи през цялата година. Мирна и спокойна страна, люлка на световната цивилизация, днес Йордания е дестинация, която привлича туристи от целия свят. Като пример бе посочен и град Джераш, в който има 6 функциониращи амфитеатъра, подобни на този в Пловдив, с перфектна акустика и активно използвани за културни прояви.  В края на срещата, гостите и домакините си размениха подаръци и си направиха обща снимка за спомен.