ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ да се оттегли от Договора за добросъседство с България

ВМРО-ДПМНЕ квалифицира македонското правителство като антинародно, неспособно и марионетно

Социалдемократическият съюз /СДСМ/ да се оттегли от Договора за добросъседство с България, поиска днес ВМРО-ДПМНЕ, съобщи агенция МИА.
ВМРО-ДПМНЕ смята, че Договорът е вреден и не защитава интересите на македонския народ и на Република Македония, поради което няма да го подкрепи.
Договор с България трябва да има, но равен в правата и задълженията и в който ще се зачитат националните и държавните интереси на Република Македония, заявява опозиционната партия.
ВМРО-ДПМНЕ квалифицира македонското правителство като антинародно, неспособно и марионетно и изтъква, че то все още има шанс да се оттегли от Договора.
"Това ще бъде най-малкият израз на уважение към македонския народ. Докато подписването на Договора се чества в България, в Македония има недоволство и чувство на поражение, нещо, което бе видимо и на честванията на националния празник Илинден на Мечкин камен и в Пелинце, където имаше катастрофална, почти несъществуваща посещаемост от народа на тези събития", заявява ВМРО-ДПМНЕ.
Според опозиционната партия СДСМ много бързо ще понесе политическа отговорност и още на местните избори ще получи посланието на огорчение и недоволство от народа.
"Обявяваме се за приятелски и добросъседски отношения с България и за приятелство между македонския и българския народ, но този Договор, който подписа Зоран Заев, не зачита интересите на македонския народ и на Република Македония и това е видимо и ясно, народът не подкрепя този Договор, а експертната общност има сериозни забележки по неговия текст. СДСМ, ако се бе постарал и имаше капацитет, желание и воля за работа, можеше да постигне по-добър договор, който би бил истински израз на приятелство и сътрудничество и с който няваше да има чувство на победител и победен", пише в съобщението на ВМРО-ДПМНЕ.