Емил Димитриев от ВМРО-ДПМНЕ поема овакантения пост на Груевски

Става служебен премиер на Македония до извънредните избори през април

Генералният секретар на партията на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев става служебен премиер на страната до провеждането на извънредни избори през април, след като Груевски подаде в петък оставка като премиер. Груевски се оттегли съгласно графика на политическо споразумение за излизане от кризата в Македония, постигнато с посредничеството на ЕС и САЩ.


Бъдещият служебен премиер Димитриев е роден в източния македонски град Пробищип през 1979 г. Завършил е социология във Философския факултет в Скопие, а по-късно е следвал във Военната академия за запасни офицери. От 2008 г. насам е бил зам.-министър на отбраната и народен представител, докато не е назначен на високия пост във ВМРО-ДПНЕ през 2013 г, отбелязва БТА.

 

Споразумението бе постигнато през лятото с посредничеството на ЕС и САЩ и предвижда Груевски да се оттегли от премиерския пост 100 дни преди предсрочните парламентарни избори. Политическият скандал, който доведе до това решение, беше предизвикан от изтеклите записи на правителството, които уличиха негови членове, както и кадри от правосъдната власт, в корупция, злоупотреба с власт и неправомерна намеса в провеждането на избори. Записите стигнаха до общественото пространство с помощта на лидера на социалдемократическата опозиция Зоран Заев.


След почти едно десетилетие начело на властта Груевски се съгласи да се оттегли, само след като бъдат насрочени нови парламентарни избори. Определената дата е 24-и април, но все още колебания не липсват, след като Социалдемократическата партия намекна, че те трябва да бъдат отложени, защото не са изпълнени всички условия, поставени от ЕС на правителството.

 

Груевски обяви в специално обръщение към нацията, че в петък ще изпрати писмо с оставката си до председателя на парламента Трайко Веляновски. Оставката ще влезе в сила веднага, само ако бъдат насрочени избори за 24-ти април. В противен случай тя ще стане ефективна сто дни преди датата на изборите, съгласно споразумението от юни, което бе постигнато между четиримата политически лидери в западната ни съседка - Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/, припомня БГНЕС.