Протест срещу изграждане на кариера край Локорско и Кремиковци

Животът

03-08-2017, 13:22

Снимка:

bnt.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Петкова: Договорът беше ясен сигнал какви трябва да бъдат отношенията на Балканите

Теменужка Петкова заяви, че до изграждането на кариера може да се стигне едва след положителна оценка на Екоминистерството

Жители на село Локорско, Нови Искър и Кремиковци протестираха днес пред Министерския съвет срещу намеренията на частна фирма за изграждане на кариера за „Открит добив и обработка на строителни материали". Според местните хора това ще доведе до изсичане на близо 180 декари борова гора, до замърсяване на района и нарушаване на биологичното равновесие.
Тази сутрин енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че до изграждането на кариера може да се стигне едва след положителна оценка на Екоминистерството.
Според протестиращите, разкриването на открита кариера близо до населени места ще доведе до силен шум и замърсяване на въздуха в целия район, а взривовете ще окажат негативно въздействие върху подземните води.
Цялата процедура е започнала през 2009 година с решение на Министерски съвет. Кметът на Кремиковци е обжалвал решението на всички възможни инстанции, но жалбата е била отхвърлена. Сега престои парцелът да се вкара в регулация и след това да се изготви ОВОС. Според енергийния министър Теменужка Петкова престои още дълъг път преди да се стигне до изграждането на кариера.
По думите на енергийния министър, жителите на Локорско, Нови Искър и Кремиковци могат да се намесят и да реагират и при процедурата на изготвянето на ОВОС. От фирмата „КАМИКО" ООД, предявила интестиционни намерения за изграждане на кариера, засега запазват мълчание.