МС е внесъл 17 законопроекта в Народното събрание

Министерският съвет е внесъл 17 законопроекта в Народното събрание, 12 от тях са окончателно приети

От встъпването си в длъжност до края на първата пленарна сесия на Народното събрание правителството е внесло за разглеждане в парламента 17 законопроекта. От тях 12 са приети окончателно, което е повече от половината от всички приети от 44-ото НС закони (общо 19).
Сред одобрените от народните представители проекти на Министерския съвет са Законът за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г., с който минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври; ратификацията на Рамковото споразумение за заем между Банката за развитие на Съвета на Европа и България, който ще подпомогне усвояването на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове през настоящия програмен период; Законът за изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, с който се изравняват правата на мъжете и жените военнослужещи да ползват родителски отпуск; Законът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с който се въвеждат нови мерки в борбата срещу укриването на данъците, и др.
Останалите пет законопроекта са на различен етап на разглеждане от Народното събрание. Това са проектите на закон за държавните помощи, на закон за ратифициране на Меморандума за изпълнение на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ - ИПП България - Сърбия, ЗИД на Закона за местните данъци и такси, ЗИД на Кодекса за социално осигуряване и законопроектът за ратифициране на Спогодбата за социална сигурност между Република България и Кралство Мароко.