Ев. Стоянов: Комисията „Антикорупция” няма да има разследващи функции

Искането за СРС ще бъде от председателя на комисията само след разрешение на съда

Новата комисия „Антикорупция” няма да има разследващи функции и няма да се използва за политически цели. Така в ефира на бТВ зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов отговори на критиките за новия законопроект, качен за обществено обсъждане на сайта на министерството. "Комисията няма и да се превърне в новата „Държавна сигурност”", отбеляза той.

По въпроса за използването на СРС-та Стоянов отбеляза, че по никакъв начин не се излиза от сега действащия законов модел – искането за СРС ще бъде от председателя на комисията само след разрешение на съда. „Тази информация ще бъде съхранявана, предавана и унищожавана по Закона за специалните разузнавателни средства”, каза зам.-министърът.

Той призна, че тя може да стигне до прокуратурата. „В момента, в който се установят данни за престъпления, тази информация незабавно ще бъде предоставяна на прокуратурата”, допълни заместник-министърът, като обаче изтъкна, че комисията не става част от разследването.

„В момента специализираната дирекция в ДАНС работи по същия начин и си взаимодейства с прокуратурата, но няма разследващи, респективно полицейски функции”, каза Евгени Стоянов. Той отново подчерта, че новият орган няма да извършва обиск, претърсване и изземване.

Зам.-министърът отговори и на обвиненията, че новото звено ще обедини четири неработещи институции. „То не е механичен сбор от четири структури. Заложили сме модел, при който те ще бъдат обединени, но това няма да е механично”, подчерта той.

Зам.-министърът допълни, че за служителите на тези четири структури са предвидени тестове за лоялност. Ако някой от служителите от старите структури не успее да ги издържи, това ще е основания за прекратяване на правоотношенията.

Стоянов заяви още, че за председателя на комисията е предвиден мандат от 6 г., за да не се припокрива той с мандата на парламента.