Караниколов представи икономическите приоритети от Управленската програма на правителството

Предстои пускане на програма по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която ще е облекчена за малките, средните и микро- предприятията

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи на пресконференция сред основните приоритети в сектор "икономика" в управленската програма на правителството - намаляването на административните тежести за хората и бизнеса, подкрепа за развитието на индустриалните икономически зони, повишаване на конкурентоспособността на икономиката, в това число подкрепа на малките и средни предприятия /МСП/. Сред приоритетите Караниколов посочи също засилен и ефективен приватизационен и следприватизационен контрол, подкрепа на изпълнителната и законодателната власт за реализиране на всички мерки на Стратегията за развитие на капиталовия пазар.
В подкрепа на капиталовия пазар следващата седмица ще има среща с БФБ за мерки в тази връзка, сред които са ваучери до 100 000 лева, които ще стимулират компаниите да стават публични и да се листват на борсата. Финансирането ще е по линия на ресорната оперативна програма.
По темата за индустриалните зони министърът информира, че се обмисля създаването на такава и в Ловеч, като този месец ще има среща с областния управител на града, за да се видят подходящи терени с добре изградена инфраструктура. Караниколов допълни, че за Стара Загора ще обсъждат четири терена за такива зони.
Предстои пускане на програма по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която ще е облекчена за малките, средните и микро- предприятията. Очаква се при кандидатстването по нея да е необходимо да се подават само заявление за участие и декларация, че кандидатът не е в несъстоятелност, ликвидация. По тази програма ще се допуска ваучерна система до 30 000 лева за машини, издаване на сертификати, вписване на патенти.
С промени в ресорен закон се предвижда в Агенцията за приватизация да има звено, което ще допринесе за последващ административен контрол върху всички концесионни договори, като целта е да се контролира дали администрацията правилно отчита всичко по концесиите.
В отговор на въпрос за исканията да бъдат освободени от данък печалба стартиращи малките и средни предприятия в първата една или две години от дейността им, министърът каза, че се с МФ се обсъждат всички стимули, в това число и за финансирането им през Българската банка за развитие. Министърът допълни, че ведомството скоро ще стане принципал на банката и ще се работи за схеми за подкрепа за МСП и за стартиращия бизнес.