Захариева в Босна: Готови сме да предложим експертиза във всички сфери, по които имате нужда

Един от основните приоритети на Българското председателство е разширяването на Западните Балкани

Готови сме да предложим експертиза във всички сфери, по които имат нужда нашите приятели. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на съвместна пресконференция с външния министър на Босна и Херцеговина Игор Църнадак, предаде „Фокус“.

„Радвам се, че към тук. Един от основните приоритети на Българското председателство е разширяването на Западните Балкани и ние искаме да помогнем с всичко, с каквото можем. Имаме наистина рядък шанс две години – 4 поредни държави, и то все такива, подкрепящи разширяването, да председателстват Съвета на ЕС – Естония, България, Австрия, Румъния. Разговаряхме за това, че ние, колкото и да не пестим усилия да помогнем, голяма част от задачите са в самите държави“, заяви вицепремиерът Захариева. Тя отбеляза, че Босна и Херцеговина трябва да продължи плана за реформи, а не само отговора на въпросника, който правителството си е поставило.

„Това ще даде шанс наистина, при добра подготовка на отговорите на въпросите и напредък с някои от реформите, Босна и Херцеговина да добие статут на кандидат-членка по време на нашето Председателство следващата година. Но, както навсякъде казвам – помогнете ни, за да помогнем на вас. Готови сме да предложим експертиза във всички сфери, по които имат нужда нашите приятели тук. Разговаряхме за борбата с контрабандни стоки в България и как със специален механизъм, който създадохме, за 2 години имаме два милиарда лева повече приходи в бюджета, само от борба за конрабандата“, отбеляза българският външен министър. Готови да помагаме с експертиза и със споделяне на добър опит в тази сфера“, допълни тя.

„Разговаряхме за това как можем да стимулираме и да свързваме хората с хората в двете страни и бизнеса с бизнеса. Не е лош стокооборотът, но има много повече потенциал. Истината е, че това ще се случи тогава, когато подобрим свързаността между нас“, подчерта още Захариева. Тя посочи също, че България е голям привърженик на Берлинския процес и споразумението за транспортна свързаност между държавите от Западни Балкани. „Силно се надявам Босна и Херцеговина да подпише това споразумение, за да може да реализира тези 4 проекта, по които се осигурява финансиране“, допълни вицепремиерът Захариева.

По думите й туристите от Босна и Херцеговина, които посещават България не са много, но са с 4% повече в сравнение с първите 6 месеца на миналата година. „Така че ние трябва да си свършим работата, да рекламираме двете държави в една в друга, защото няма по-добра гаранция от приятелство от това хората да познават държавите“, каза още тя.