Каракачанов: Борисов не се е бъркал в работата ни

Това, което се случи на 1-ви август в Скопие, е един исторически акт

Това, което е написано в програмата, е плод на работата между двете части в коалицията – ГЕРБ и „Обединени патриоти“. По отношение на отбраната има доста неща, които е необходимо да се случат. Най-вече около обучението на личния състав, темата за въвеждане на военно обучение в училищата, вкарана е темата за възстановяване на доброволната служба. Това заяви в ефира на канал 3 министърът на отбраната Красимир Каракачанов на въпроса как се чувства в кабинета си. "Чувствам се отговорно", добави той.

Военният министър обясни, че за съжаление не са успели да постигнат съгласие за наборната военна служба, но това е една тема, по която и премиера Борисов, и другите колеги имат разбиране. „Но смятат, че е по-добре да започнем с доброволния принцип, за да видим как ще тръгнат нещата, преди да пристъпим към нещо друго!”, добави той.

Красимир Каракачанов обясни, че сега предстои темата за модернизацията на българската армия. Проектите за авиация, за флота, за сухопътни войски. "Има много работа. Много неща са пропуснати през тези 24-25 години. Пропуснати са по една или друга причина, било поради някакви дребни интереси, които някой е искал да си обслужва. Било поради наивното убеждение, че като влезем в НАТО ще има кой да ни пази и може много много да не обръщаме внимание на армията си. И те проблемите са се натрупвали!”, категоричен бе вицепремиерът.

Според Каракачанов най-важните неща са няколко. „Има много неща, които трябва да се решат, затова казвам, че трябва да се работи мъдро и в интерес на отбраната. В това отношение всяко нещо, което аз говоря, всяко нещо, което аз се опитвам да го прокарвам като политика, го съгласувам с министър-председателя. И не го казвам от куртоазия, понеже той е министър-председател, а аз съм заместник министър-председател. Лесно се работи с Борисов когато простичко и ясно обясниш нещата такива, каквито са. И ако можеш да си изложиш идеята и мисълта правилно, той те разбира и влиза в положение. Така че много от нещата, които започваме да правим, са неща, които не само са съгласувани на МС, те не са само част от програмата, а са част от едно екипно мислене!”, категоричен бе Каракачанов. Той подчерта и добрата комуникация, която е изградил с Томислав Дончев.

Той обясни, че винаги е подкрепял идеята да се модернизират нашите въоръжени сили. Според него това, че 25 години въоръжението на армията не се поддържа като хората и се разпродава по политически или по други причини, но не се купува ново, води до днешния ден, в който изведнъж трябва да решаваме много проблеми. „Ще летим! Няма как да имаме армия, която да има само пехота, или само флота, или само авиация. Затова този спор, бих го нарекъл вреден спор, кое е по-важно, дали авиацията, дали флота, дали сухопътни войски, е глупав спор", категоричен бе Каракачанов.

Каракачанов поясни, че според него е неизбежно преди 2024 г. да стигнем до 2% от БВП за отбрана. "Ако сега премиерът и финансовият министър ме извикат и ми кажат – от утре процентът е 2, тоест получаваш още един милиард, ние не сме готови да ги усвоим", добави той.

"Това, което се случи на 1-ви август в Скопие, е един исторически акт", заяви военният министър по темата с договора за добросъседство. Според него, ако нещата се развиват в правилна посока, Борисов ще остане в историята на България не само с магистралите, за които всички говорят, но ще остане и като българският министър-председател по чието време, в чийто мандат са решени отношенията между две държави, които всъщност няма какво да делят, но 25 години не са намерили нормалния път една към друга.

„Закони, с които си мислим, че можем да хвърляме прах в очите на европейците и да им казваме – ето, ние имаме нов закон и ще се справим този път! Е, няма да станат нещата! В момента има 3 или 4 институции в България, които са призвани да се борят с корупцията”, категоричен бе вицепремиерът. „Давам прост пример. Акокажа, че в моето министерство аз не знам къде са възможностите за корупция и трябва да чакам някой със закон да въведе ред в Министерството на отбраната, има два варианта. Или съм лъжец, или съм некадърник!”, категоричен бе Каракачанов по темата с антикорупционния закон.

Коалицията „Обединени патриоти” и ПП ГЕРБ са равнопоставени политически партньори. „Премиерът Борисов, казвам го не за нещо друго, а защото това е историческия факт към момента, нито веднъж, нито на мен, нито на Симеонов се е набъркал в работата. Напротив, аз отивам и казвам – смятам да направя това, това и това, длъжен съм да го съгласувам и го съгласуваме”, заяви той.