Караниколов: Оптимизирани са 133 от общо 189 административни услуги

От понеделник се започва със стъпка към финансирането на малки и средни предприятия

В Министерството на икономиката имаме 5 приоритета за работа. Това каза в ефира на канал 3 министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Аз се занимавам вече 7-8 години с това. Познавам бизнеса и синдикатите. Предложената програма е амбициозна, но за да бъде изпълнена ще ни е необходим 4-годишем мандат. Трябва да помагаме на общността. Това е инициативата, която ви предлагаме заедно с вас. В Министерството имаме 5 приоритета. Основният е премахване на административните тежести. Останалите са: развитието на индустриалните зони, развитие на малките и средните предоприятия, следконцесионен контрол и развитие на капиталовия пазар", каза още той.

По думите му са оптимизирани 133 от общо 189 административни услуги. "За едрия бизнес се спестяват около 200 000 лева годишно. Таксите бяха доста високи. При административната услуга формираше печалби, което не е коректно към никой. За 21 услуги се премахват таксите,а за 14 няма да се искат пари", каза Караниколов.

Той сподели още, че предстои да бъде въведена ваучерова система, която да облекчи плащания. За нея могат да бъдат отпуснати първоначално 6 милиона лв.

По темата за малките и средните предприятия, министърът заяви, че положението е много тежко. "Трябва да им се помага. От понеделник се започва със стъпка към финансирането им. Българската банка за развитие трябва да бъде спонсорирана от Министерство на икономиката. Изкривило се е представата за финансиране на тази банка. Трябва да се помага на малките дружества. Големият бизнес може да си вземе кредит от друго място" категоричен беше той.