Днес почитаме видния добруджанец Христо Стефанов

130 години от рождението му

Обществеността в Добрич отбелязва днес 130-годишнината от рождението на Христо Стефанов - радетел на българската кауза в Добруджа през 30-те години на миналия век. Гражданите отдават почит пред паметната плоча на видния общественик, която е поставена на лобното му място в центъра на града.
Някогашният председател на Земеделската камара в Добрич спасява добруджанци от глад в лоша стопанска година като доставя от Банат на ниски цени зърно за посев и за хляб, припомнят от общината. В неговото стопанство от 350 хектара, което е сред образцовите в региона, се използва най-модерната земеделска техника. Като сенатор в тогавашния румънски парламент Христо Стефанов ратува за справедливото решаване на поземления въпрос в Добруджа. 
Общественикът е сред активните организатори на Първия конгрес на българското малцинство в Румъния. В навечерието на форума - на 2 септември 1931 година, Христо Стефанов е застрелян в центъра на Добрич. Убийството му предизвиква остра реакция сред обществените кръгове в България и въпросът се обсъжда в Народното събрание. В знак на протест в деня на погребението на българския сенатор магазини, работилници и кантори в Добрич са затворени. С признателност през 1942 година близкото до Добрич село Айорман е наречено на името на видния добруджанец - Стефаново.