Ж. Тодоров: Общината е спазила стриктно договора с изпълнителя на проекта за кв. "Железник“

Стара Загора няма проблеми с други проекти

На нарочна пресконференция днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров разясни пред журналисти несъгласието си с решението на Върховния касационен съд, с което Община Стара Загора е осъдена да заплати на частна строителна фирма над 3,4 млн. лв. по изпълнението на европейски проект за облагородяване на инфраструктурата в най-големия старозагорски квартал „Железник“. 
Според Тодоров, слабост на сключения от администрацията на предишния кмет проф. Светлин Танчев договор, е предвиденият срок за извършване на ремонтните дейности – 18 календарни дни. В този срок трябваше да бъдат ремонтирани близо 8 км улици в квартала. По думите на Тодоров, този срок е нереален.
До завеждане на делото Община Стара Загора е платила на ищците 1 385 693 лв., които са за реално свършената до този срок работа, но отказва да заплати останалите 3.740 млн. лв., за дейности актувани след този срок. Датата на исковата молба на „Пътстрой“ ООД и „Интегрирани пътни системи“ АД, като съдружници в ДЗЗД „Железник СЗ-2011», заведена в старозагорския Окръжен съд е 12.10.2012 г. Решението на съда е от 14.09.2015 г.
Тодоров цитира чл. 13 от сключения между изпълнителя и администрацията договор, който предвижда всички разходи, направени след фиксирания краен срок в договора - 30.04. 2102 г., да бъдат за сметка на изпълнителя.
Спазили сме стриктно клузите на договора, а той забранява да се заплаща всичко останало, обясни кметът. Той припомни, че старозагорският Окръженсъд се произнесе в полза на общината, но на следващата инстанция – Пловдивският апелативен съд приема, че във въпросния чл. 13 не се съдържа забрана за извършване на плащането за извършени дейности след неспазения срок.
През август 2016 г. частен съдебен изпълнител запорира сметките на Община Стара Загора, след което 3. 803 млн. лв. са внесени като гаранция за обжалване на съдебното решение пред ВКС. Върховният касационен съд в свое решение от 09.05. т.г. определя, че не е допустимо да се разглежда наново делото и Общината е осъдена да плати на частната компания още 5.554 млн. лева, главници, лихви и разноски по делото освен вече платените за дейностите до датата по договор, плюс разноските по делото. Решението е на трета инстанция и не може да се обжалва.
Частен съдебен изпълнител запорира вземането на „Пътстрой“ ООД до размера на 4.886 млн. лв., тъй като въпросното дружество дължи пари на КТБ и на НАП и Община Стара Загора ги превежда по сметката на ЧСИ.
Интересното в случая е, че само седмица след като завежда делото в старозагорския Окръжен съд, на 19.10.2012 г., ДЗЗД „Железник СЗ-2011” е сключило цесия с друга фирма, на която е прехвърлило вземанията си от Община Стара Загора, за което Общината не е уведомена по съответния ред. Друг частен съдебен изпълнител блокира средствата, с които е гарантирано вземането пред ВКС - 3,803 млн. лева. За да се спре това изпълнително дело, общината внася 461 000 лева гаранция в Софийски градски съд. Или общо над 9 млн. лв. общински пари са блокирани.
Не съм съгласен с това. Излиза, че договорът между възложителя и изпълнителя е само формален, а всеки може да го измени след това. Считам, че ние сме спазили стриктно договора. Излиза, че частният интерес в днешно време е по-силен от обществения и общинския. Ще се разплатим, но смятам, че това не е правилно, коментира днес Живко Тодоров. По думите му, общината няма проблеми с други проекти и е в състояние да обслужва текущите си задължения.