Висока безработица в малките населени места у нас

Едва 57,4 на сто от населението в селата е заето

България продължава да е с най-голяма разлика в заетостта между градовете и селските райони в Европейски съюз. Това показват данните от последното изследване на Евростат, цитира БНТ. Страната ни е и на второ място в Евросъюза по дял на градското население в активна възраст, което остава в риск от бедност, въпреки по-високата заетост в последните години.

Според последните данни от годишното изследване на Евростат през 2016 г. в страната ни е било заето 73,7 на сто от населението в българските градове и едва 57,4 на сто от населението в селата. Оказва се, разликата от над 16 пункта е без аналог в ЕС, като причината за това ниската заетост в селата. Все пак се наблюдава тенденция на все повече българи, които живеят в малки населени места, но работят в по-големи близконаселени места.

Основна прична за тази разлика, според икономиста Явор Алексиев е лошата инфрастуктруа на мното места у нас, която пречи на трудовата миграция.

През последните две години специалистите отчитат подобрение на ситуацията в селата, но разликата с рекордната заетост от 2008 г. остава близо 10 процентни пункта.