Опасно мъртво вълнение по родното Черноморие

В следващите дни морето е най-опасно и трябва да сме много внимателни

Опасно мъртво вълнение по родното Черноморие. Спасителите предупреждават, че в следващите дни морето е най-опасно и трябва да сме много внимателни.
Спасителите препоръчват в този период да бъдем най-бдителни към собствената си безопасност. Въпреки черната хроника обаче всяка година туристите пренебрегват забраната за влизане във водата.
Повечето от почиващите са категорични, че знаят какво да правят когато морето е бурно и има мъртво вълнение. През последните години заради неспазването на препоръките на спасителите туристите се санкционират, като глобите започват от 200 лева.
От БЧК информират, че при скорост на течението, по-голяма от скоростта на плувеца, той може да бъде отнесен далече от брега, ако се опитва да плува срещу течението. Попаднал в такава ситуация, човек трябва да плува косо срещу течението докато излезе от него и след това - към брега.
При силно вълнение прибоят има голяма ударна сила, която може да повали човек, да го удари в дъното, да го влачи и да му причини контузии. Това в много случаи води до удавяне. След достигането до брега водните маси се връщат обратно и предизвикват мощен воден поток устремен към морето. Този поток сякаш „измъква” дъното под краката на къпещите се и прави излизането на брега трудно, това е т.н. придънно течение.

БЧК съветва: Спазвайте флаговата сигнализация. За да преодолеете прибойната вълна при влизане се гмуркате под нея, а излизането става използвайки вълната, като се опитвате "да хванете вълната".
Ползването на надуваемите предмети се препоръчва само до дълбочина, от която всеки може да излезе сам. Използването им е забранено при вълнение и вятър с посока от брега към морето.