Фандъкова: Тече засилена кампания за почистване на сухи дървета и клони

Имаме около 300 свободни места за 4-годишните в София

След последните инциденти с паднали дървета и клони в София в момента тече засилена кампания за почистване на сухи дървета и клони. Това каза в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет увери, че кампанията ще продължи и през септември, а поддържането на зелените системи се прави съгласно всички изисквания с мнението на най-добрите експерти. До края на август започва маркирането на част от дървесината, която е видимо суха. По думите ѝ, този процес се забавил заради спекулации,че ще се прави сеч в Борисовата. "Такива спекулации са вредни, защото забави процеса с половин година. Наложи се да се прави отново. Наложила съм маркирането да започне и да стои около месец, за да може, който има притеснения, да подаде сигнали", добави тя.

"Тече процедура за избор на изпълнител за наемане на томографски апарат, който да обследва видимо здравите дървета, за да може по тези рискови места дърветата да се обследват и ако има опасност, да се предприемат мерки. Подмяната на растителността в столицата тече активно", обясни Фандъкова.

За проблемите с асфалта на бул" "Черни връх" столичният кмет установи, че през цялото време тече груба спекулация,че това е в следствие на ремонта, който е направен миналата година. "Тази авария не е в района на участъка, който бе ремонтиран. Фирмата възстанови за своя сметка, за да не дава пари Общината. Категорично не е вярно,че това е в следствие на ремонта. Няма нищо общо с него", поясни тя.

Столичният кмет заяви, че към края на август ще е готов бул."Прага". Очаква се до средата на септември да бъде отворен участъка от Министерски до ул "Раковски", след това ще бъде затворен участъка от ул."Раковски" до бул. "Васил Левски" до края на октомври.

До средата на септември ще приключи и ремонтът на булевард "Овча купел". Йорданка Фандъкова обяви,че подкрепя идеята на образователното министерство предучилищната подготовка да започва от 4-годишна възраст и обяви,че общината няма проблем с местата за тях в детските градини.

"Тази мярка е изключително важна за достъпа на всички деца до качествено образование. Имаме около 300 свободни места за 4-годишните в София", каза още Йорданка Фандъкова.