Ден на Румънската култура в Шабла

Поводът за гостуването е датата 15 август, когато в Румъния се чества Празника на флота

На 8 август в Зеления образователен център се състоя ден на румънската култура в Шабла.
Събитието е организирано от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва -Шабла съвместно със Съюза на резервистите от град Мангалия.
Д-р Йорданка Стоева представи гостите – известни изпълнители на народни песни от Румъния  и каза, че това е поредната среща на културен обмен. Сред присъстващите бяха Жива Константин – председател на Съюза на резервистите, Лиана Наум-директор на Дома за култура в Мангалия, Щефан Лазар, директори на домове на офицера в Румъния.
Емил Тодоров – председател на общинската организация на СОСЗР приветства с „Добре дошли!“ гостите от Румъния. Той каза, че вече 6 години членовете на Организацията от Шабла са приятели с колегите си от Мангалия и през тези години обменят култура между двете страни.
Поводът за гостуването е датата 15 август, когато в Румъния се чества Празника на флота.
Жива Константин благодари за гостоприемството и изрази радостта си, от възможността да идва в Шабла. С гостуването си в Шабла се сложи началото на румънската Седмица на морето.
На празника присъстваше и Щефан Лазар. От позицията на духовно лице той благослови срещата и разказа, че 15 август е двоен празник в Румъния – деня на успението на майката и празник на морето – чества се от 1902 година.
На импровизираната сцена се извиваха както румънски, така и български хора. Това е доказателство, че за изкуството граници няма.