Сериозният проблем в комплекс "Калиакра" остават понто-сарматските степи

Няма съмнение, че със земеделците в района ще се разберем, увери земеделският министър

Нямам съмнения, че ще се разберем! Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в ефира на "България он Еър". Повод за думите му беше насочени към недоволството на граждани, които излязоха на протести срещу решението на екоминистъра Нено Димов да забрани строителството в Крайморска Добруджа.

След редица шествия на засегнатите местни от общините Балчик, Каварна и Шабла министър Димов увери, че ще направи всичко възможно да защити пред Брюксел продължаване на обсъждане на плана за управление на района.

По думите на Порожанов ще бъдат създадени специални работни групи, които ще решат как точно ще изглежда заповедта за земите около Калиакра, които влизат в "Натура 2000".

"Тепърва ще има срещи и ще доизясняваме къде и какво ще може да се произвежда в зоната на комплекс "Калиакра". Затова е създадена работната група, която да разгледа парцел по парцел кое е допустимо в района", продължи по казуса земеделският министър.

Той отбеляза, че по-сериозният проблем остават понто-сарматските степи - с 22 км2 площ, в които е заложено пълно ограничение. За всички останали земи в целия комплекс "Калиакра" върви и кадастрален план, подготвя се такъв и за защитената зона, информира министър Порожанов, който разясни, че трябва да се определи кои земеделски площи могат да се обработват и, съответно, те да получат субсидии.

"Във всички зони по "Натура 2000" се извършва земеделска дейност и тя не е никакъв проблем. В този казус обаче тя е много по-голяма и трябва да бъде обследвана много внимателно, за да може тази дейност да продължи", посочи още Румен Порожанов.