Икономическото министерство: Няма опасност да бъдат отнети лицензите на „Дунарит“

Вчера Емил Караниколов също увери, че няма да се затвори заводът

Няма опасност да бъдат отнети лицензите на „Дунарит“, заявиха от Министерството на икономиката. Вчера близо 800 работници от военния завод блокираха за кратко движението в района на граничния пункт „Дунав мост“ при Русе, настоявайки предприятието да продължи да изпълнява договорите си. До протеста се стигна, след като Специализираната прокуратура обвини изпълнителния директор Кръстю Кръстев в злоупотреби и последва процедура за отнемане на лиценза.

Министърът на икономиката Емил Караниколов увери, че няма да бъдат предприемани действия за затваряне на завода.

"Във връзка с декларация на работодателските организации Ви уведомяваме, че темата със спирането на работата на военния завод „Дунарит“ приключи още вчера, след посещението на министър Караниколов в Русе. На срещата му с ръководството на дружеството и представители на синдикалните организации бе изяснено, че опасност за отнемане на разрешителните на завода няма, предприятието ще продължи да функционира оптимално и работещите ще запазят местата си. С подобни декларации се нагнетява излишно напрежението. Обвиненията са към членове на ръководството и след депозиране на оставките им отпадна категорично вариантът да бъде отнет лицензът на дружеството", се казва в изявлението на министерството.

"Държавата в лицето на Министерство на икономиката следи внимателно случващото се в предприятието и няма да допусне да бъде спрян работният процес и ситуацията да се повтори", казват още от него.