Министър Нено Димов разговаря с местните общности по казуса "Калиакра"

Трябва да се намери решение

Министърът на околната среда и водите Нено Димов започна работна среща с представители на местните общности по казуса "Калиакра", съобщава БТА.
Проблемът е набъбвал през последните дванайсет години, още от 2005-2006 година, когато се очертават териториите на екологичната мрежа "Натура-2000". Още тогава е трябвало да бъде воден диалог, каза министърът в началото на срещата, която протича при закрити врати за медиите. По думите му тези дванайсет години, когато са натрупвани дейности,са пропуснато време."Затова трябва да видим какви възможности има в днешния ден и в бъдеще.Трябва да намерим решение, което да е приемливо за различните интереси, и, ако постигнем такова решение, ще успея да го защитя", заяви министърът пред местните общности.
Кметът на Каварна Нина Ставрева съобщи, че вече са създадени четири работни групи с представители на земеделските стопани,рибарите, както и от секторите туризъм и енергетика.Тя също изрази надежда, че ще бъде намерено най-вярното решение за защитените зони в района на Калиакра.
Преди началото на срещата граждани издигнаха пред общината в Каварна лозунгите "Върнете ни парите за закупените земи", "Да на екологията, не на рекета", "Добруджа ви храни, вие я предадохте","Милиони от "Натура" за вас.Кредити и мизерия за нас". Снимка на Деня

Щрихи от Плевен