ВАП иска отмяна на забраната за земеделие в защитена зона „Калиакра“

Според проверката на Върховната административна прокуратура допуснатото нарушение е съществено

Прокуратурата иска отмяна на заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за установяване на защитена зона "Калиакра", с която се определят защитените Понто-сарматските степи
Организираната проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП) на законността на заповед № РД-526/21.07.2017 г. на министъра на околната среда и водите установява, че при изграждането на европейската екологична мрежа "НАТУРА 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи *62C0, а на практика тя е била по-малка.
Според проверката заповедта е издадена, без от министъра на околната среда и водите да е установено категорично, че във всички места по приложения координатен регистър се намира природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи.
Според проверката на Върховната административна прокуратура допуснатото нарушение е съществено, тъй като заповедта е издадена за опазването на това местообитание.
В допълнение, избраният начин на процедиране на административния орган не съответства и на целите за осигуряване биологичното разнообразие и за запазване или възстановяване на благоприятното състояние на запазване на естествените местообитания по чл.2, §1 и §2 от Директива 92/43/ЕИО от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и чл.2, т.1 от Закона за биологичното разнообразие.
В резултат ВАП оспорва т.2 от заповедта, с която на територията на защитена зона "Комплекс Калиакра" с код BG0000573 до обявяването ѝ за защитена зона, но за не повече от 2 години е въведена забрана за разораване, залесяване и създаване на трайни насаждения на територията, плодови и зеленчукови култури, зърнено-бобови култури, листно-стъблени зеленчукови култури, кореноплодни зеленчукови култури, луковично-зеленчукови култури, маслодайни култури, влакнодайни култури, етеричномаслени култури, едногодишни или многогодишни фуражни култури съгласно приложението.

Относно т.1 от заповедта, с която се забранява издаване на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена с координатен регистър на разпространението на природно местообитание 62C0* Понто-Сарматски степи, от ВАП преценяват, че подобни действия могат да увредят защитената зона въобще.
Във връзка с разкритите нарушения, документациите по чл.8, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие за проучване и създаване на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона BG0000573 "Комплекс Калиакра" са изпратени по компетентност на ВКП.