Петкова: Следващата година започва приватизация на АЕЦ "Белене"

България не може да си позволи повече грешки с проекта, но при всички случаи трябва да участва в него

Процедурата за приватизация на АЕЦ "Белене" ще бъде обявена в началото на следващата година. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, която представи плановете на ведомството до края на мандата. Петкова обясни още, че вече има резултати от проверката на хидровъзел "Цанков камък", но защо институциите не са санкционирали нарушителят НЕК, тя не може да коментира.
За свои основен приоритет енергийният министър Теменужка Петкова определи гарантирането на енергийната сигурност на страната - чрез доставка на природен газ от различни източници и запазване на големите електроцентрали - АЕЦ и ТЕЦ-овете. Петкова беше категорична, че България не разполага с достатъчно пари, за да построи АЕЦ Белене, затова и ще продаде проекта.

В рамките на тази приватизационна процедура, ние ще заявим ясно нашите условия. Именно българската държава да не се ангажира с предоставяне на държавна гаранция, България не може да се ангажира със сключване на дългосрочни договори за изкупуване на енергия, и съответно с предоставяне на допълнителен финансов ресурс, защото такъв на практика няма, сподели енергийният министър.
Петкова беше категорична, че че България не може да си позволи повече грешки с проекта, но при всички случаи трябва да участва в него.

Теменужка Петкова заяви, че когато става въпрос за ядрена централа, българската държава ще трябва да има присъствие, има участие миноритарно, дали ще апортираме част от площадката, дали ще се апортират друг тип активи, но пари няма как да се дават.
Ключов проблем пред ведомството остава въвеждането на свободен пазар на ток. Все още няма ясна схема как ще се подпомагат тези хора, които не могат да си позволят сметките.

Петкова коментира и ремонта на "Цанков камък". Тя обясни, че още докато е била шеф на Агенцията за държавна финансова инспекция проверка е показала, че проектът не е напълно законен. Цената му се е оскъпила почти три пъти до над 700 млн. лева, освен това незаконно са изхарчени над 220 млн. от страна на Националната електрическа компания.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Това, което трябва да се направи е да се види каква е истината за този проект. Никога не е късно за истината. Какво е направила прокуратурата и как се е произнесла - това разбира се е изцяло в рамките на нейната компетентност. Аз ви казвам какво оттогава установиха компетентните органи, които са си свършили работата. Така сме си извлекли поуките от миналото надявам се, подобни проекти, които са икономически неефективни повече никога да не се повтарят в българската енергетика.
Санкции обаче финансовата инспекция не е наложила на НЕК заради Цанков камък защото е изтекла давността.