МТСП създава рестрикции за отказващите работа

Министерство на труда и социалната политика си е поставило осем приоритета

Социалното министерство ще засили рестрикциите за лицата, които отказват да работят. Това обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. И сега според законодателството щом лицето получава социална помощ, то трябва да полага обществено полезен труд 14 дни, ако няма здравословни или други проблеми.

"Ще разработим и допълнителни рестриктивни режими, увери тя. Идеята е лицата да не получават помощи, а доходи от активна дейност.

Министерство на труда и социалната политика си е поставило осем приоритета, постигането на които е разписано в 25 цели. 78 мерки пък са предвидени при изпълнението им.

Като приоритет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков открои увеличаване на доходите чрез заетост и по-висока производителност на труда. Тенденциите са в посока на намаляване на безработица, отчете той.

По думите му равнището на безработицата у нас е спаднало на 6,7% и броят на незаетите през юли е бил 220 884 броя, което се изравнява с най-ниските нива отчетени през юли 2008 г. преди настъпването на икономическата криза.

"Проблемът с безработицата е минимизиран", заяви Петков. По думите му това е основно в резултат на икономическия растеж. Сега основният проблем на пазара на труда е недостигът на квалифицирана работна ръка.

Предвижда се увеличаване на предлагането на работна сила, чрез подготовка, съобразена с потребностите на работодателите, повишаване на конкурентоспособността на работната сила. 220 хиляди са регистрирани като безработни лица, от които 120 хиляди са лица с ниска степен на образование.

Петков отчете, че е необходимо активиране на тези лица и включването им на пазара на труда, В програмата в сектор социална и демографска политика са заложени конкретни количествени параметри. Така в следващите четири години със средства от бюджета се предвижда да бъдат квалифицирани 50 хиляди безработни, а със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" да се обучат 100 хиляди търсещи работа.

Министър Петков увери, че основен приоритет и осигуряването на стабилна пенсионна система. В следващите четири години не се предвижда промени в пенсионната възраст.

На пресконференцията стана ясно, че до този момент 275 жени са се възползвали от правото да получават една втора от майчинството си и да се върнат още в първата година на работа.

Протече обсъждането на концепцията за разработване на нов Закон за социални услуги. На база на тази концепция ще започне и конкретната работа по разписването на текстовете. Ще продължи и процесът на деинституционализация на грижите за деца. В този план е заложено финансиране и изграждане на 149 нови услуги.