Петкова: Извършва се извънпланов ремонт на скъсаната геомембрана на "Цанков камък"

Тя изрази надежда ремонтните дейности да приключат бързо

Искам ясно да заявя още веднъж – в момента се извършва извънпланов ремонт на геомембраната на яз. "Цанков камък", който е за сметка на НЕК. Стойността на този ремонт е 80 хил. лева. Това каза в Ямбол пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която, заедно с премиера Бойко Борисов, инспектира изграждането на газопроводната отсечка Лозенец – Недялско, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Планово се ремонтира коритото на река Гашня, припомни още Петкова. Тя изрази надежда ремонтните дейности да приключат бързо и призова опозицията от БСП да не спекулира повече с тази информация.

Преди дни ГЕРБ внесе в прокуратурата сигнал за нарушения при изграждането на яз. "Цанков камък". По данни от проверки на АДФИ, около 200 млн. лв. са изразходвани, без да бъдат обявявани обществени поръчки за това. Стойността на цялото съоръжение е 1 млрд.лв.

"Диверсификацията е изключително важен наш приоритет и виждате, че със всички сили и средства го изпълняваме", каза Петкова.

„Ако някои правиха първи заварки на тръби, които не знам дали са били такива, може би а били някакви бутафорни, ние работим само с реални действия, реални тръби и диверсификация. Това, което се случва тук е в изпълнение на един от основните ни приоритети, залегнали в управленската ни програма, свързан със сигурността на доставките и с възможността за диверсификация“, обясни тя и допълни, че диверсификацията ще ни даде възможност да имаме природен газ от различни източници, съответно цената, която ще постигнем да бъде конкурентоспособна, което от своя страна ще даде възможност и на българската икономика за същото.

„Това е една от основните суровини за българската индустрия и българските битови потребители. Диверсификацията е изключително важен наш приоритет и виждате, че с всички сили и средства го изпълняваме, работим целенасочено, надграждаме на това, което успяхме да постигнем при управлението на предишния кабинет „Борисов“. Това, което сега се случва пред очите на всички е видимо и никой не може да го оспори“, каза още Теменужка Петкова.