Испания обяви трудневен траур

Междувременно властите продължават да издирват нападателя, който се вряза в пешеходци прочутата улица "Ла Рамбла"

Испания обяви тридневен траур след трагедията. Ранените и загиналите при терора са от 28 националности. По данни на българското външно министерство няма пострадали наши сънародници.
В ранните часове на денонощието микробус се врязва в група пешеходци в популярния курорт Камбрилс, южно от Барселона. След кратка престрелка всички петима терористи в микробуса са били елиминирани. Носили са колани с фалшиви екслозиви.
Районът е отцепен, а на 7 от ранените при атаката е оказана първа помощ. На мястото е пристигнал сапьорски екип, който е детонирал взривните устройства. Властите призоваха жителите и гостите на град Камбрилс да не излизат по улиците. За атентата в Барселона са задържани вече трима. Двама от тях испанец и мароканец, бяха арестувани вчера, но нито един от тях не е шофьорът на микробуса, прегазил хора на централната пешеходна улица на Барселона. Извършителят успял да избяга пеша и властите го издирват. 

Не е ясно дали третият арестуван е шофьорът на буса. Самоличността на задържания испанец не се съобщава. Знае се, че е роден в Мелиля в Северно Мароко. Бил е задържан в Алканар на 200 километра южно от Барселона. Именно там снощи имаше експлозия в къща, при която загина един човек, а седем са бяха ранени. Според полицията терористи са подготвяли взривно устройство, но то е избухнало предварително. Един човек е загинал. 

Междувременно властите продължават да издирват нападателя, който се вряза в пешеходци прочутата улица "Ла Рамбла". Полицията съобщи, че мъжът, който е наел микробуса се казва Дрис Оубакир. Той е на около 20 години и е родом от Мароко. Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Премиерът на Испания Мариано Рахой изрази съпричастие с каталунците.

Мариано Рахой, премиер на Испания: "Казах на президента на Каталуния Карлес Пучдемон, че може да разчита на подкрепа от страна на правителството за помощ към пострадалите и техните семейства. Помагаме за възстановяването на нормалната ситуация колкото се може по скоро и изправяне пред правосъдието на отговорните за случилото се."