На тази дата е родена една икона белязала времето, Мадам Шанел

Булевард

19-08-2017, 13:31

Снимка:

wikipedia

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Седмичен хороскоп за 14 - 20 август 2017

Вижте някои от незабравимите фрази на изключителната Коко Шанел

На тази дата е родена една модна икона,  повлияла на модата за всички времена - Габриѐл Боньо̀р „Коко̀“ Шанѐл (на френски Gabrielle Bonheur „Coco“ Chanel) е известна френска модна дизайнерка, модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки елементи, една от най-влиятелните фигури в модата на 20-ти век. Определяна е като пионер в модата. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и елементите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат важно място в развитието на модата. Благодарение на въздействието, което Коко Шанел оказва върху модата като цяло, списание Тайм я включва в класацията за 100-те най-влиятелни личности на 20-ти век, единствения представител от света на модата в класацията.


Габриел („Коко“) Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, малко градче в долината на река Лоара. Тя е второто дете на амбулантния търговец Албер Шанел и Жан Дьовол. Когато е на 12 години, Коко изживява първия си сблъсък с реалния живот – майка ѝ умира от туберкулоза, а баща ѝ скоро след това напуска дома им под предлог, че трябва да си намери по-добра работа, за да може да ги изхранва. Останали без родителска грижа, децата са пратени в приют за сираци в католически манастир. Именно в манастира Коко се научава да шие. Ваканциите си младото момиче прекарва при роднини, които я научават на по-големи тънкости в шиенето, които надхвърлят уменията на монахините. На 18-годишна възраст Коко напуска манастира и започва самостоятелен живот и работа в местна шивашка работилница.


Шанел се запознава с плейбоя и милионер Етиен Балсан и скоро след това между тях започва любовна връзка, като Балсан я глези с луксозен живот – диамантени бижута, дизайнерски дрехи, приеми на елита на тогавашното френско общество. По това време тя започва да изработва и декорира шапки, което скоро от хоби се превръща в професия и смисъл на живота ѝ. Както по-късно разказва на приятелите си, благодарение на новото си хоби Коко „проглежда“, напуска имението на Балсан и се нанася в апартамента му в Париж.

През 1913 година отваря първия си магазин, в който продава богат асортимент от палта и модерни шлифери, но бизнесът ѝ там не просъществува дълго, тъй като магазинът се намира в сърцето на Париж и наемът за него е огромен. Типично за Шанел провалът я амбицира още повече и тя е убедена повече от всякога, че ще успее.
През 1920 г. балетният импресарио Сергей Дягилев я запознава с известния композитор Игор Стравински. Според слуховете Стравински и Коко имат любовна връзка. Коко има връзки с някои от най-влиятелните мъже за времето си, но никога не се омъжва. Когато я питат защо не се е оженила за херцога на Уестминстър, тя отговаря: „Имало е много херцогини на Уестминстър, но има само една Шанел!“.


Коко Шанел е била наистина изключително независима и самостоятелна жена.
Доста хора са били скандализирани заради нейните връзки с жени, но Коко не се тревожи особено от това и живее живота си независимо от хорското мнение, като така нарушава всички принципи на традиционализма. Тя е имала открито лесбийски връзки във време, в което това е било считано за скандално и физически неестествено.

Ето и някои от незабравимите фрази на изключителната Мадам Коко Шанел.

1. "За да бъдеш незаменим, трябва да бъдеш винаги различен"

2. "Жена без парфюм, е жена без бъдеще"

3. "Най-хубавите неща в живота са безплатни. А вторите най-хубави са много скъпи."

4. "Ако си роден без криле, не им пречи да израснат."

5. "Жена, която сменя прическата си, се кани да промени живота си."

6. "Модата се мени, но стилът остава."

7. "Жената трябва да бъде две неща: елегантна и зашеметяваща."

8. "Добра жена, с хубави обувки, никога не може да бъде грозна."

9. "Има време за работа, има и време за любов. Друго време не съществува"

10. "Най-хубавият цвят на света е този, който ти подхожда."

11. "Преди да излезеш от вкъщи, погледни се в огледалото и махни един от аксесоарите."

12. "Как ще изглеждаме на 20 ни е дадено от природата, но как ще изглеждаме на 50 зависи от самите нас."

13. "Винаги се обличайте, сякаш днес ще срещнете най-големия си съперник."

14. "Не губи времето си удряйки по стена, като се надяваш, че един ден тя ще се превърне във врата."

15. "Има богати хора, има и хора, които просто имат пари."

 

Коко Шанел често е черпила вдъхновение от мъжкия стил на обличане. Направете го и вие с мъжките кожени гривни от Trendhim.