Издирва се Юнес Абуякуб за нападенито в Барселона

Източници от полицията потвърдиха, че трима от четиримата заподозрени, които са търсили, са били застреляни в Камбрилс

Двайсет и две годишният мароканец, издирван във връзка с нападенията в испанската автономна област Каталуния, все още е на свобода и може би той е шофьорът на микробуса, прегазил десетки хора в центъра на Барселона, съобщават испански медии, цитирани от ДПА.
Каталунският канал ТВ3 показа снимка на заподозрения Юнес Абуякуб, а според френския в. "Паризиен" френската полиция е била известена, че той може да е прекосил испанско-френската граница с бяло "Рено Канго", взето под наем.
Началникът на каталунската полиция Жосеп Луис Траперо заяви пред ТВ3 късно снощи, че властите са започнали да се съмняват във версията, че атаката в Барселона е извършена от 17-годишния Муса Укабир, който бе застрелян вчера от полицията заедно с още четирима предполагаеми терористи в град Камбрилс. Източници от МВР потвърдиха, че трима от четиримата заподозрени, които са търсили, са били застреляни в Камбрилс. Това са Муса Уубабир, Мохамед Хичами и Саид Алала (на снимката).


Полицията смята, че атаките са дело на терористична клетка, съставена от 12 души. Петима от тях бяха убити в Камбрилс, четирима бяха арестувани, двама са загинали при инцидентна експлозия в сряда, докато са правели бомби, а Абуякуб е единственият все още на свобода, съобщи ТВ3.
Испанският министър на вътрешните работи Хуан Игнасио Соидо каза днес, че терористичната групировка е напълно унищожена, но каталунските власти не смятат така.
По думите на министъра на вътрешните работи на Каталуния Жоаким Форн с ликвидирането и арестуването на нейни членове е бил нанесен тежък удар по клетката, но "към настоящия момент не бих казал, че тя е напълно ликвидирана", цитира думите му ТАСС.
Тринайсет души загинаха и 120 бяха ранени, когато ван прегази множество на централния булевард в Барселона "Ла Рамбла" в четвъртък. Часове по-късно полицията застреля петима души, които убиха един човек и раниха шестима по същия начин в град Камбрилс.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия