Внимавайте с UV лъчите, съветват дерматолозите

Общество

20-08-2017, 06:30

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Седмичен хороскоп за 14 - 20 август 2017

UV лъчите могат да доведат до слънчево изгаряне, алергия, а в по-тежки случаи и до поява на различни образувания

В разгара на летния сезон дерматолозите напомнят за рисковете, които крие прекомерното излагане на слънце. UV лъчите могат да доведат до слънчево изгаряне, алергия, а в по-тежки случаи и до поява на различни образувания. За да се предпазим, е нужно да използваме достатъчно често слънцезащитен крем с подходящ фактор и да избягваме излагането на пряка слънчева светлина в най-горещите часове от деня.

Всеки е изложен на въздействието на ултравиолетовата радиация от слънцето. Нивата ѝ се променят в зависимост от положението на слънцето, георграфската ширина, надморската височина и състоянието на озоновия слой. Световната здравна организация предлага 5 категории на UV лъчението от ниска, когато излагането на слънце може да бъде само полезно до екстремална, когато това може да предизвика сериозни здравни проблеми.

Дерматолозите съветват освен високия фактор на слънцезащитния крем, да се внимава и за количеството, което нанасяме върху кожата, защото често то е недостатъчно.
За хората с кожни проблеми има кремове със силни филтри, които предпазват ядрото на клетката от изменения в резултат на ултравиолетовата радиация. Тяхната цена е между 35 и 50 лв за препарати до 100 мл, а всеки може да изчисли подходящото време за излагане на слънце в зависимост от типа на кожата и нивото на UV индекса, чрез онлайн калкулатор на Геофизичния институт към БАН.